Ezek lehetnek a koronavírus-fertőzés tünetei

Essünk-e pánikba az első köhintés után? Meglátogathatjuk a barátainkat? Mehetünk busszal, taxival? A vásárlás jelent-e veszélyt? Az olvasóinkban leggyakrabban felmerülő, koronavírussal kapcsolatos kérdésekre válaszoltunk szakemberek segítségével. 

A koronavírusos megbetegedésben szenvedők, a kór előtt több, különös tünetet is éreztek. Ezek furcsa elegyet alkottak az „egyszerű hűlés”, az influenza szimptómáival, igaz, a koronavírus által megfertőzöttek gyakran allergiás reakciókat is éreztek. Ha ezeket a tüneteket ismerjük, akkor könnyebben lehetne majd kiszűrni és gyógyítani a fertőzött betegeket – írja szakértők tanulmányára hivatkozva a brit Mirror.

Amikor a koronavírus felbukkant az emberi szervezetben, az első tünet a láz volt, kezdetben ezzel szűrték ki a fertőzötteket. Azoknál, akik viszonylag könnyen átestek a betegségen, sok esetben ez volt a fertőzés egyetlen tünete.

Az első tünetek közé tartozik a homloküregben jelentkező tompa vagy intenzív fájdalom. Igaz, ez már az egyszerű influenzára is jellemző tünet lehet, ám a koronavírusból kigyógyult betegek közül többen is szinte elviselhetetlen fájdalomra panaszkodtak.

Sokan az előzetes tünetek között említették a fülükben érzett furcsa nyomást. Többen egyenesen azt állították, hogy úgy érezték, mintha az elviselhetetlen nyomástól felrobbanna a fülük.

Mások a fertőzés előtti napokban erős fejfájásra panaszkodtak. Az tény, hogy ez a tünet a rendes influenza idején is jelentkezhet, ugyanakkor viszont a koronavírusos fertőzésre is utalhat, érdemes tehát odafigyelni rá. Orvosok szerint a fejfájás a koronavírusos járvány által okozott általános fáradtság miatt is jelentkezhet, de előidézheti a szervezet dehidratációja vagy súlyos vashiánya is.

A betegek közül többen is az előzetes tünetek között említették azt is, hogy furcsán égett, viszketett a szemük, mintha allergiájuk lett volna. A koronavírusos fertőzés előzetes tünetei közé tartozhat a torokfájás is. A beteg kezdetben arra gyanakodhat, hogy az ismételt köhögés miatt dagadt be a torka – ez a tünet azonban a koronavírusos fertőzés kezdetére is utalhat.

A fertőzöttek közül többen kezdetben úgy érezték, hogy minden porcikájuk fáj. Ez a szimptóma jellemző egyébként egy másik koronavírus által okozott SARS-CoV megbetegedésre is, de jelen pillanatban mindenekelőtt a COVID-19 vírusra utal. Ez a tünet kiegészülhet az általános fáradtság és kimerültség érzésével is.

Azok a betegek, akiknél a koronavírus tüdőgyulladást is okozott, pár nappal a betegség előtt úgy érezték, mintha tüdejük a be- és kilélegzésnél a papírzacskóhoz hasonló furcsa, zizegő hangot adott volna ki.

A fertőzötteknek csaknem fele korábban étvágytalanságra panaszkodott, valósággal undorodott az ételtől. Sokak esetében az előzetes tünetek között ott szerepelt a hasmenés is. A megbetegedés legelején jellemző a szűnni nem akaró, száraz köhögés mellett a mellkasban érzett szorító nyomás.

Az is érdekes, hogy többen azt állították, úgy érezték, mintha időzónát váltottak volna. Furcsa álmosság tört rájuk, mint azokra, akik repülővel más égtájakra utaztak. Az előzetes tünetek között végül ott szerepel az ájulás érzete is.

5-11 fokos hőmérsékletben terjed leginkább

Járványtani szakemberek fölvetették annak a lehetőségét, hogy a koronavírus terjedése függhet a hőmérséklettől is. A legutóbbi tanulmányok megállapították, hogy a légköri hőmérséklet valóban befolyásolhatja a kórokozó terjedését, és megállapították, hogy magasabb hőmérsékleten lelassulhat a járvány. Megállapításuk szerint a vírus terjedésének legkedvezőbb hőmérséklet plusz 5-11 Celsius fok között van, 47-49 százalékos légköri nedvesség esetén.

Táblázatuk jól szemlélteti, hogy azokban a városokban, amelyekben a hőmérséklet megfelelt ezeknek az értékeknek, a vírus gyorsabban terjedt. A tanulmány szerzői rámutatnak, hogy Szingapúrban, ahol a hőmérséklet 25-30 fok között mozog, március 20-ig mindössze 345 esetet jeleztek, Hong Kongban és Vietnámban pedig ugyan eddig a napig mindössze 256 illetve 87 megbetegedés történt.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a járvány terjedése számos más tényezőtől függ, közöttük az egészségügyi rendszer helyzetétől, a kormány által hozott intézkedésektől, a fertőzési gócnak számított országokkal való érintkezéstől.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?