Sorra kegyelmez meg korrupt barátainak az amerikai elnök

Donald Trump egyetlen tollvonással 11, többnyire korrupcióért elítélt személynek kegyelmezett meg. Tengerentúli kommentátorok most azt latolgatják, vajon mivel lepi még meg országát az amerikai elnök.

Rod Blagojevichet, Illinois kormányzóját 2009-ben mozdították el tisztségéből, majd 2011-ben tizenhét rendbeli bűncselekmény – köztük kenőpénz elfogadása, csalás, zsarolás, összeesküvés bűntette – miatt 14 évig tartó börtönbüntetést szabtak ki rá. Az egyik, különösen nagy felháborodást kiváltott cselekedete az volt, hogy pénzért kínálta a Barack Obama elnökké választásával megüresedett szenátori posztot.

Trump kedden délután újságíróknak úgy fogalmazott: megváltoztatja az egykori kormányzó börtönbüntetésének mértékét, mert – mint fogalmazott – „nyolc évet már letöltött, és ez hosszú idő”.  Az elnöki döntés gyakorlatilag Blagojevich szabadon bocsátását jelenti.Trump azt is fontosnak tartotta leszögezni, hogy nem ismeri Rod Blagojevichet. Ugyanakkor a 62 éves volt kormányzó a börtönből kijövet „meggyőződéses Trump-hívőként” köszönte meg az elnöknek a büntetése megváltoztatását. Az amerikai média szerint Blagojevich nem teljesen idegen az elnöktől, amennyiben 2010-ben – tehát röviddel elítélése előtt, de már megvádolása után – szerepelt Donald Trumpnak a Hírességújonc (The Celebrity Apprentice) című televíziós show-műsorában.

Blagojevichen kívül Donald Trump kegyelemben részesítette az értékpapír-hamisításért elítélt beruházási bankárt, Michael Milkent, illetve a New York-i rendőrség korábbi főnökét, Bernie Keriket, akit adócsalásért és a hatóság félrevezetéséért ítéltek el. Az utóbbi korábban üzleti partnere volt Trump személyes ügyvédjének, Rudy Giulianinak. Az amerikai sajtó szerint mindkettőjük érdekében közbenjárt Giuliani, ami főként azért érdekes, mert a Bloomberg szerint az 1980-as években New York-i ügyészként ő juttatta a rácsok mögé Milkent. A volt bankár két évet töltött börtönben, és 600 millió dolláros bírságra kötelezték. A Forbes szerint jelenleg 3,8 milliárd dollárra tehető a vagyona.

Igazságtalan az áldozatokkal szemben

Az elnöki kegyelem fontos eszköze a hatalmi ágak kölcsönös ellenőrzésének az Egyesült Államokban. Ez a jogállamiság alapja, de nem akkor, ha az elnök saját ismerőseit, rokonait, barátait favorizálja, vagy támogatóit, szponzorait honorálja, ahogyan Donald Trump teszi.

Chicago korábbi államügyésze és a Blagojevich ügyében egykor nyomozó ügyészek közös nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy a volt kormányzó „rendkívül súlyos” bűncselekményeket követett el, és megérdemelte a kiszabott büntetést. „Az igazságszolgáltatásnak felelősségre kell vonnia a köztisztségviselőket az elkövetett korrupciós cselekményekért. Igazságtalanság lenne az áldozatokkal és a közvéleménnyel szemben, ha nem így történne” – mutattak rá. A kegyelmi sorozatot kommentáló cikkek is többnyire azt emelik ki, hogy az elnök gesztusa rossz üzenetet hordoz.

Újabbak jöhetnek

Trump több alkalommal is jelezte, hogy szándékában áll a büntetőjogi rendszer megreformálása, mert nem ért egyet a kisebbségieket sújtó súlyos büntetésekkel, azonban mostani gesztusával kizárólag fehér, gazdag, befolyással rendelkező hatalmasokon segít – mutatott rá a The New York Times. A kegyelemben vagy a büntetésük megváltoztatásában részesültek között van Ariel Friedler, a Simplicity IT-vállalat korábbi vezérigazgatója, aki 2014-ben beismerte, hogy bűnszövetkezetben megpróbálta feltörni a konkurencia számítógépeit; Angela Stanton, egy Trumpot támogató médiaszemélyiség; Judith Negron, akit 35 évre ítéltek egészségbiztosítási csalás miatt; Edward DeBartolo Jr., a San Francisco-i 49ers futballcsapat volt tulajdonosa, aki 1998-ban 400 ezer dollár kenőpénzt adott Edwin Edwards louisianai kormányzónak egy szerencsejáték licenc fejében.

Trump eddig is hajlamos volt beleszólni az igazságszolgáltatás ügyeibe, és ez a hajlama csak felerősödött, miután a szenátus felmentette. Többeknek eszébe jutott a kegyelmi sorozat kapcsán, hogy egy február 11-ei Twitter-üzenetében Donald Trump igazságtalannak nevezte a barátja és volt tanácsadója, Roger Stone elleni eljárást. Stone-t tavaly ősszel bűnösnek találták hamis tanúzás bűncselekményében a 2016-os elnökválasztási kampány Moszkva által befolyásolását vizsgáló eljárás kapcsán.

Szövetségi ügyészek héttől kilenc évig terjedő börtönbüntetés kiszabását kérték a bíróságtól. Néhány órával később az elnök a tőle megszokott hangnemben kommentálta a bejelentést, azzal zárva tweetjét, hogy „nem engedhetem meg ezt az igazságtalanságot”.

 

 

Egy nappal később William Barr legfőbb ügyész – aki egy személyben a Trump-kormányzat igazságügyi minisztere – megváltoztatta az ügyészek döntését, jelentősen csökkentve a kért büntetést. Tiltakozásul az ügyészcsapat lemondott. Az újabb fejlemények alapján több tengerentúli kommentátor is úgy véli: a republikánus többségű szenátus lovat adott Trump alá azzal, hogy felmentette, így ha Roger Stone-t elítélik, aligha fogja vissza magát az elnök, és azonnal megkegyelmez neki.

Kapcsolódók

Kimaradt?