A román gazdaság nem fogja különösebben megszenvedni a Brexitet

A britek múlt pénteki kilépése az Európai Unióból Romániát is érinti, hiszen kereskedelmi partnerei között Nagy-Britannia a kilencedik helyen áll, a külföldi beruházók rangsorában pedig a tizediken. A két ország gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak szintje azonban viszonylag alacsony, így a kiválás alig lesz hatással Románia gazdaságára. Ezt így látják a gazdasági elemzők is.

A pénzügyminisztérium adatai szerint Romániában 1600 nagy-britanniai cég működik, közülük 1300 vállalatban a szigetországi a többségi tulajdonos. A Nagy-Britannia által közvetlenül ellenőrzött romániai cégek üzleti forgalma 2018-ban elérte a 20 milliárd lejt. Románia és Nagy-Britannia gazdasági és kereskedelmi kapcsolatainak szintje tehát viszonylag alacsony.

Az országban három nagyvállalat működik többségi brit tőkével: az 1,2 milliárd lejes tőkével rendelkező Ursus Breweries, az 1,2 milliárd lejes tőkéjű Adient Automotive Romania, valamint a CRH Ciment Romania, amely tőkéje 974 millió lej. De fontos brit tőkéjű vállalat a Bricostore, a Sews Romania, az Adient, a Plexus Services, az Alcedo, az Endava Romania és a Glaxosmithkline is. 

A brit tőkével működő romániai vállalatok nettó profitja 2018-ban egy milliárd lej volt. A legnyereségesebb az Ursus Breweries, a CRH Ciment Romania, az Ipsos Interactive Services, az Aviva, az Endava Romania, az Alcedo, a Paypoint Services és a Glaxosmithkline volt. Ezeké a cégeké volt a romániai brit vállalatok profitjának 55 százaléka, vagyis 555 millió lej.

Ötvenezer munkahely

A Román Nemzeti Bank kimutatásai szerint a külföldi beruházások összege az utóbbi 10 esztendőben 66 százalékkal növekedett, és túllépték a 81 milliárd eurót, ezen belül a brit vállalkozók befektetései 135 százalékkal emelkedtek és meghaladták az 1,7 milliárd eurót. A romániai beruházások tekintetében Nagy-Britannia a 10. helyet foglalja el a 2018-as adatok szerint. Ez volt egyébként a szigetország legjobb helyezése, amelyet még 2014-ben ért el. A legrosszabb helyet, a 16-at 2009-ben foglalta el.

Gazdasági elemzők is azt nyilatkozták korábban, hogy nem okoz nagy sokkot a romániai gazdaságra a Brexit. A  Raiffeisen Bank vezető közgazdásza, Ionuț Dumitru elmondta, bár Románia és Nagy-Britannia között egyáltalán nem elhanyagolható a kereskedelmi együttműködés, nem a britekkel bonyolítjuk le a legtöbb adásvételt. „Világos, hogy a Brexittel gyengül ez az együttműködés, ám Románia számára sokkal fontosabb, hogy mi történik Németországban” – magyarázta.

A brit befektetőket elsősorban a kőolajipar érdekelte, az ágazatba 10,2 milliárd lejt fektettek be, a kereskedelembe 3,9 milliárd lejt fektettek be, és 2,3 milliárd lej ért el befektetéseik összege az IT ágazatba.  A brit tőke mindenekelőtt Bukarestbe áramlott, és elérte a 9,4 milliárd lejt, 1,6 milliárd lejjel Kolozsvár szerepel a második helyen, majd Temesvár következik 1,3 milliárd lejjel.

A brit tőkével működő vállalatok 50 ezer munkahelye biztosítottak, e cégek személyzeti költségei 2018-ban elérték a 4 milliárd lejt. Románia és Nagy-Britannia kereskedelmi kapcsolatai 2017-hez viszonyítva 9, 2014-hez képest pedig 33 százalékkal növekedtek. A Központi Statisztikai Intézet adatai szerint a két ország kereskedelmi kapcsolatai elérték a 4,6 milliárd lejt.

Nagy-Britannia ugyan Románia 9-ik legfontosabb kereskedelmi partnere, a helyi eladások szintjén viszont az 5-ik legfontosabb piac. Az ország nagy-britanniai importjai 2014 óta 31 százalékkal emelkedtek és meghaladták az 1,7 milliárd eurót.

Ennyien dolgoznak Nagy-Britanniában

Hivatalos adatok szerint Nagy-Britanniában jelenleg több mint 328 ezer román vendégmunkás dolgozik ezzel a szigetországban dolgozó európai vendégmunkások tekintetében Románia a harmadik helyet foglalja el Lengyelország és Írország után.

Egy másik statisztika szerint a brit illetékes hatságokhoz benyújtott tartózkodási kérelmet tekintetében közel 436 ezer kérelemmel Románia a második helyet foglalja el a több mint 512 ezer kérelmet benyújtó Lengyelország mögött, megelőzve Olaszországot, Portugáliát és Spanyolországot is, amelyek 291 ezer, 231 ezer és 171 ezer kérelmet terjesztettek az illetékes fórumok elé.

A kilépést követően 11 hónap áll Nagy-Britannia és az EU rendelkezésére, hogy kereskedelmi megállapodást kössenek, és minimálisra csökkentsék a Brexit hatását az uniós, így Románia gazdaságára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?