Felmérések: szárnyal a Nemzeti Liberális Párt Klaus Johannis győzelme óta

Két decemberi felmérés is azt mutatja, hogy a kormányváltás és Klaus Johannis államfő novemberi újraválasztása óta látványosan megnövekedett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága: a jelenlegi kormánypártra most kétszer annyian szavaznának, mint egy évvel ezelőtt. Az országban továbbra is Raed Arafat a legnépszerűbb közéleti személyiség.

Az IMAS közvélemény-kutató intézet által decemberben végzett, az Europa FM rádió által hétfőn ismertetett legutóbbi felmérés szerint a november óta kormányon lévő PNL az érvényes voksok 45 százalékára számíthatna, ha most rendeznék a parlamenti választásokat. Két hónappal korábban az IMAS még 30 százalék alatt, novemberben pedig 39 százalékon mérte a PNL támogatottságát, amely 22 százalékon kezdte a 2019-es évet.

Legfőbb ellenfele, a legutóbbi választásokon a parlamenti mandátumok 47 százalékát megszerző, majd három év kormányzás után tavaly októberben ellenzékbe kényszerült Szociáldemokrata Párt (PSD), amely a tavaly májusi európai parlamenti (EP-) választáson 22 százalékos eredményt ért el, a novemberi elnökválasztási kudarc után 18,5 százalékra esett vissza.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amely az EP-választásokig a PSD-vel gyakorlatilag megegyező, 22 százalékra jött fel, az utóbbi hónapokban folyamatosan veszített népszerűségéből, és decemberig visszaesett arra a 11,5 százalékos szintre, amelyen a 2019-es évet kezdte.

A Dacian Cioloș volt miniszterelnök által alapított, az USR-rel választási szövetségben lévő Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) szintén leszálló ágon van: miután a tavalyi évet még 9 százalékos reményekkel kezdte, a decemberi felmérés szerint már csak a voksok 3,5 százalékára számíthat.

A Traian Băsescu volt államfő alapította Népi Mozgalom Pártot (PMP) az IMAS folyamatosan 3 százalék körül méri, pedig a PMP-nek az EP-választáson sikerült átlépnie az ötszázalékos bejutási küszöböt. A PMP-nek most ugyanúgy 3,5 százalékos eredményt jósol a felmérés, mint a Călin Popescu Tăriceanu vezette ALDE-nek, amelynek már nem sikerült képviselethez jutnia az EP-ben.

A decemberi felmérés szerint az RMDSZ, amelyet az IMAS többnyire a parlamenti küszöb alatt mért, most eléri az ötszázalékos támogatottságot. A közvélemény-kutató intézet szerint 3 százalékpontot rontott ugyan, de 6,4 százalékkal még mindig parlamenti erő lehet a Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Románia.

A telefonos adatfelvételt december 4. és 18. között végezte az IMAS, több mint ezer választópolgár bevonásával. A felmérés 3,1 százalékos hibahatárral tükrözi Románia felnőtt lakosságának politikai opcióit.

Sociopol: 47 százalékon áll a PNL

Az IMAS adatait erősíti meg a Sociopol december 13-18. között végzett felmérése is. E szerint a PNL a szavazatok 47 százalékát kapná, ha most tartanák a parlamenti választásokat. A PSD támogatottsága 23 százalékos, a harmadik helyre az USR-Plus pártszövetség került 13 százalékkal. A Sociopol az RMDSZ-t és a Pro Románia pártot egyaránt 5 százalékon méri.

E felmérés szerint a PMP népszerűsége mindössze 3, százalék, az ALDE pedig alig éri el a 2 százalékot – ezzel ez a két párt minden bizonnyal eltűnik majd a romániai politikai életből. A Sociopol adatainak megfelelően a PSD-ellenes erők – a PNL, az USR, a Plus, a PMP (és pillanatnyilag az RMDSZ) az új parlamentben több mint 60 százalékot összesítenének, e pártok népszerűsége ráadásul 2018 óta folyamatosan emelkedik.

A legnépszerűbb Raed Arafat

A Sociopol decemberben a politikai közszereplők úgynevezett bizalmi indexét is mérte. Adatai szerint az országban a legnépszerűbb személy továbbra is Raed Arafat, akiben a megkérdezettek 51 százaléka bízik. Igaz, a belügyi államtitkár népszerűsége korábban elérte a 60 százalékot is. A kérdésre, hogy hányan tartanák helyesnek, ha Raed Arafatot lemondatnák a sürgősségi helyzetek igazgatóságának éléről, a megkérdezettek 51 százaléka nemmel válaszolt, további 8 százaléka „bizonyos fokig” ellenezné ezt, és csupán 16 százaléka értene egyet az intézkedéssel.

A rohammentőszolgálat alapítójának egyelőre nem igen van vetélytársa, hiszen a második helyezett Klaus Johannis bizalmi indexe mindössze 38 százalékos. Igaz, az államfő még mindig a legnépszerűbb politikus maradt. A dobogó harmadik helyét Bukarest főpolgármestere, Gabriela Firea foglalja el, eléggé leszakadva, 27 százalékkal, alig 4 százalékkal megelőzve a kormányfőt, Ludovic Orbant. Gabrieala Firea viszont a népszerűség tekintetében jócskán megelőzi szociáldemokrata politikustársait, hiszen rajta kívül a PSD más politikusa nem szerepel az első nyolc helyezett között.

Dan Barna, az USR elnöke csupán ötödik lett, 18 százalékos bizalmi indexszel, őt pedig 17 százalékkal három politikus követi: Dacian Cioloș, a Plus elnöke, Rareș Bogdan EP-képviselő és a volt államfő, Traian Băsescu. A továbbiakban 15 százalékkal Lia Olguța Vasilescu, 14 százalékkal Victor Ponta, 12 százalékkal Viorica Dăncilă, 11 százalékkal Florin Cîțu, 10 százalékkal Călin Popescu Tăriceanu és 6 százalékkal Marcel Ciolacu következik. Viorica Dăncilă alig egy hónap alatt 8 százalékot veszített, ezzel végképp esélytelenné vált arra, hogy újraválasszák a szociáldemokrata párt elnöki tisztségébe, politikai pályafutásának nagyjából vége lett.

Victor Ponta, akárcsak pártja, a Pro Romania, szintén visszaesett a népszerűségi listán, hiszen fél ével korábban még 25 százalékkal jegyezték, az előzőleg szintén 25 százalékkal szereplő Călin Popescu Tăriceanu pedig még többet veszített népszerűségéből. A legsiralmasabban a képviselőház elnökeként az ország harmadik emberének számító szociáldemokrata Marcel Ciolacu áll, 6 százalékos bizalmi indexszel.

Kapcsolódók

Kimaradt?