Ghenosu, Gore és Impăratul – klánokba szerveződött a romániai alvilág

Romániában a bűnszövetkezetek ma már a maffia mintájára szerveződnek, felosztják egymás között a „munkaterületeket”, valamint az országot. Ezek a klánok egész megyéket, városokat, városnegyedeket, bukaresti kerületeket tartanak ellenőrzésük alatt, a legtöbb esetben a rendőrség tudtával.

A román sajtó szerint Bukarest nem csak Románia, hanem a maffia fővárosa is. A kétmilliós városban több bűnszövetkezett is működik, klánokba szerveződve. Érdekes módon azonban „főhadiszállásuk” nem Bukarestben, hanem a környező övezetekben, Ilfov, Ialomița, Prahova, Teleorman megyében van.

A Bukarestben működő klánok nem egyszer valóságos vadnyugati hangulatot teremtenek a fővárosban, késelnek, az utcán lövik le a konkurens bandák tagjait, védelmi pénzeket követelnek, lányokat adnak-vesznek, kábítószerrel kereskednek, tömegverekedéseket robbantanak ki, mint nemrégiben a parlament előtti téren.

Bukarestben az Adevărul napilap szerint 13 klán működik. Az első kerületet az elsősorban luxusautók ellopására „szakosodott” Gemenii és a mindenekelőtt lánykereskedelemmel, kábítószer forgalmazással, „mellékállásként” pedig betöréssel foglalkozó Sadoveanu klán uralja.

A második szektor főleg a Duduienii kláné. Ők prostitúcióból, uzsorakamatból, kábítószerből és betörésből nyerik a milliókat. Ebben a kerületben működik a Caran klán is, amely a kábítószerfogalmatás és uzsorakamat mellett üzleti lopásokkal is foglalkozik.

A harmadik kerületben a Chira klán a legerősebb. „Alapfoglalkozásuk” az emberrablás, a zsarolás, a prostitúció és az ócskavassal való kereskedés. Ebben a kerületben működik Sile Pietroi rablásra és zsarolásra szakosodott klánja is.

A negyedik kerületet a Sportivilor klán uralja, amely elsősorban védelmi pénzek követeléséből él. Ez a klán híressé vált a kegyetlenségéről, az idejében nem fizető „klienseket” megkínozták, eltörték végtagjaikat, árammal sokkolták. Igaz, a kerület egyik része a Gruia kláné, amely ócskavasból, tartozások behajtásából, védelmi pénzekből él.

Az ötödik kerületen három klán osztozik. A Stoaca klán heroinkereskedelemre szakosodott, a Pian és a Cămătarilor klán pedig a maffiára jellemző valamennyi tevékenységre.

Bukarest hatodik kerületénben ismét három klán működik. A Luptătorii klán elsősorban azzal vált híressé, hogy elkövette a legnagyobb fegyverrablást, amikor feltörte a ciorogârlai fegyverraktárt. Az így szerzett fegyvereket aztán a kábítószerkereskedelemben használták föl, ellenfeleik ellen. A Vasiloi klán embercsempészetre és védőpénzekre, a Bubă klán prostitúcióra és adósságbehajtásra szakosodott.

Szervezett bűnözés a Kárpátokon túl

De Konstancát is a uralják az alvilági bűnszövetkezetek. A kikötővárost a Săceanu, a Frații, a Spaniolul, a Pitbull és a Vasea klán osztotta fel egymás között. Mivel nem tartották be a számukra kijelölt területet, ezért lövöldözések, késelésekre, tömegverekedések is történtek közöttük. Konstancán a Săceanu klán a legrégebbi, amely már a kilencvenes évek elején kiterjesztette hatalmát a városban.

Craiovában a Frăția klán az úr, Alexandriát a Țăndărică klán tartja rettegésben, amelynek főnökét nemrégiben lecsukták, miután a bűnszövetkezetnek 6000 euróval tartozó személyt „megleckéztetett” az utcán.

Slatinában Sandu Anghel, alvilági nevén Bercea Mondial, vagy csak egyszerűen Mondialu’ az úr, vagyonát elsősorban az Olt megyei Drăgănești Ceaușescu-korabeli silóiból, öntözési rendszereiből ellopott, vasúti sínekből „összegyűjtött” ócskavas eladásából szerezte, tevékenységét most már azonban ingatlanokra, luxuskocsik ellopására, uzsorakamatra is kiterjesztette.

Călărași a Țăganunak vagy Il Padronénak nevezett Vlad Costelhez tartozott, aki aztán birodalmát kiterjesztette Spanyolország keleti felére is, ahol mindenekelőtt prostitúcióval foglalkozott. A spanyol hatóságok európai elfogatási parancsot adtak ki ellene.

Râmnicu Vălceában a Lăbuș klan évtizedeken át zavartalanul tevékenykedhetett. Áldozatait az anyagi zavarba jutott helyi kiskereskedők közül szedte, akik gazdag csendestársat kerestek vagy pedig pénz akartak kölcsönözni. A helyi maffia aztán megnyomorította őket a rendkívül magas kamatokkal. A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) nemrégiben házkutatást tartott a klán tagjainál, többet őrizetbe vettek.

Buzău nem egyszer szintén a klánok csataterévé vált. Az itteni maffiózók prostitúcióból, bankkártyák klónolásából, védelmi pénzekből és uzsorakamatokból hatalmas vagyont gyűjtöttek össze. Dâmbovița megyét a Florin Părjol által vezetett Ghenosu klán tartja rettegésben. Vezetője jelen pillanatban a rahovai börtönben tölti büntetését, miután 2007-ben Franciaországban letartóztatták.

Botoșani-t sem a román rendőrség, hanem a spanyol hatóságok szabadították meg Ion Clâmparu klánjától, amely fiatal lányok tucatjait kényszerítette prostitúcióra, és valóságos birodalmat épített ki nem csak Spanyolországban, hanem egész Európában. Végül a spanyol hatóságok tartóztatták le és ítélték 30 évi börtönre. 

A maffia Erdélyben

A bűnszövetkezetek természetesen Erdélyben is jelen vannak. Kolozsváron egy időben a Marius David – alvilági nyelven Gore – vezette klán uralta az alvilágot. 2001-ben két évre ítélték, mert megkéselt a kolozsvári baleseti kórház egyik betegszállítóját. Később sikerült elhagynia az országot, de több romániai alvilági alakkal együtt a spanyol rendőrség kiutasította az országból. Hazatérve ismét börtönbe került, hogy leülje a „hátralékot” is. Két fia kábítószercsempészettel foglalkozott.

Máramaros megyét a Botezanu, az Ogaru, a Butanu, a Cofa és a Brandiș klán osztotta fel egymás között. A megyei maffia „székhelye” Borsa városában van, ahol az alvilág nem fél semmitől sem. Ezt jól bizonyítja a tény, hogy – különösebb következmények nélkül – számtalanszor összetűztek a rendőrökkel.

Temesváron a Sorin Udrea által vezetett klán garázdálkodik. A temesvári igazságszolgáltatás négy és fél hónapig előzetes letartóztatásba helyezte és igyekezett számos bűntény miatt vád alá helyezni, de a temesvári táblabíróság szabadlábra helyezte, azzal a megindoklással, hogy nem jelent társadalmi veszélyt.

Fehér megyében a rendőrségnek és az ügyészségnek sikerült az utóbbi időben a megyét sakkban tartó több klánt felszámolni. A maffiózókat prostitúcióval, zsarolással, rablással foglalkozó, szervezett bűnöző csoport létrehozásával vádolták. Egyelőre 22 személyt helyeztek vád alá.

Aradot az Uțu Rohozneanu által vezetett Impăratul klán uralta – egészen addig, ameddig nem kerül sor a „konkurenciával” való leszámolásra, lövöldözésre, késelésre. Ekkor a hatóságok rendet teremtettek, jelenleg a klán valamennyi tagja rács mögött van. Nagyszebenben a Lenis klán garázdálkodott. Tagjait most zsarolással, betöréssel, rablással, életveszélyes fenyegetéssel, testi sértéssel, a jó erkölcsbe ütköző magatartással vádolják. Az ügycsomó azonban ötödik éve vesztegel az ügyészségen.

Kapcsolódók

Kimaradt?