Amit tudni érdemes az elnökválasztás második fordulójáról

Vasárnap reggel 7-től 21 óráig arról szavaznak a román állampolgárok, hogy Klaus Johannis vagy Viorica Dăncilă legyen Románia államfője a következő öt évben. A külföldön élő romániai választók ezúttal is három napig voksolhatnak.

Akárcsak az első fordulóban, azok a személyek, akik a szavazás napján nem tartózkodnak településükön, pótlistán bármely más körzetben szavazhatnak. Külföldön már pénteken, helyi idő szerint 12 órakor, szombaton és vasárnap pedig 7 órakor nyitottak-nyitnak a szavazókörzetek, amelyek a három nap során 21 órakor zárnak. Aki vasárnap 21 órakor a szavazókörzetben tartózkodik, illetve még sorban áll, 23.59 óráig élhet jogával.

A szavazásnál a következő okmányok valamelyikét kell felmutatni: személyazonossági vagy ideiglenes személyazonossági kártya, igazolvány; diplomata, szolgálati útlevél vagy elektronikus útlevél; a katonai iskolák tanulói esetében katonai szolgálati kártya. Rendes, elektronikus vagy ideiglenes útlevéllel a külföldön szavazó román állampolgárok vagy a külföldi lakhellyel rendelkező állampolgárok igazolhatják magukat a voksolás alkalmával.

A román állampolgároknak annál a szavazókörzetnél kell jelentkezniük, amelyhez lakóhelyük szerint beosztották őket. Akik nincsenek tisztában azzal, hogy melyik szavazókörzethez tartoznak, megtudhatják a www.registrulelectoral.ro, honlapról, miután megadják személyi számukat, családnevüket és az automatikusan generált kódot. Ha valaki nem szerepel körzete szavazólistáján, pótlistára iratkozhat fel.

Így szavazunk

A szavazás alkalmával a választónak a szavazókörzet számítógépes adatkezelőjének kell bemutatnia a személyi okmányát, amelynek szkennelését és hitelesítését követően, a választási bizottságnál történő jelentkezés után átveheti a szavazólapot és a VOTAT feliratú szavazási pecsétet. A szavazófölkébe menet előtt ellenőrizni kell, hogy a szavazólap hátán ott áll-e a szavazókörzet kontrollpecsétje. Ha hiányzik a szavazólapról, a szavazás érvénytelenné válik.

A szavazópecsétet a választott párt vagy független jelölt neve mellett álló négyzetbe kell beütni. Ezt követően a szavazólapot össze kell hajtani úgy, hogy a kontrollpecsét kívül maradjon, majd az urnába kell bedobni. Ha a VOTAT pecsétet esetleg rossz helyre ütöttük, a szavazólap pedig még nem került az urnába, újabb lapot lehet kérni, miután a korábbit érvénytelenítették. A szavazópecsét átadása után a választó visszakapja személyi igazolványát, amelybe bekerült a VOTAT pecsét vagy az öntapadós bélyeg.

A szavazófülkében tilos fényképezni vagy filmezni, ez a szavazási titok megsértésének minősül, amit 600 és 90 000 lej közötti pénzbírsággal büntetnek. A fülkében csak a szavazó tartózkodhat, kivételt ez alól csak azok képeznek, akik egészségi okok miatt nem tudnak egyedül szavazni. Ők egy kísérő mellett szavazhatnak – a kísérő azonban nem lehet a szavazókörzet valamely tagja vagy a választásokon jelöltként induló személy. Az ágyhoz kötött betegek mozgóurnát kérhetnek, amelyeket két akkreditált személy visz el hozzájuk, a szavazólap és a VOTAT feliratú pecséttel együtt.

Szombaton reggel 7-től kampánycsend lép életbe. Az elnökválasztáson több közvélemény-kutató cég készít országos becslést a szavazófülkéből kilépők megkérdezése (exit poll) alapján. A becslést a vasárnap esti urnazáráskor, 21 órakor ismertetik.

Johannis az esélyesebb

Az elnökválasztás második fordulója előtt nem hoztak nyilvánosságra felméréseket, de az elemzők a 15 százalékpontos előnnyel induló Klaus Johannis sima győzelmére számítanak (akárcsak a fogadóirodák), annál is inkább, mert a jobbközép pártok versenyből kiesett elnökjelöltjei is mögötte sorakoztak fel, és a többiek sem biztatták választóikat arra, hogy Viorica Dăncilát támogassák.

Az elnökválasztás első fordulójában 3,87 százalékos eredményt elérő Kelemen Hunor RMDSZ-elnök úgy nyilatkozott, hogy miután a versenyben maradt elnökjelöltek egyike sem kereste meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, az RMDSZ hívei belátására bízza, hogyan szavaznak, csak azt kéri tőlük, hogy éljenek választójogukkal. Az RMDSZ elnöke ugyanakkor hozzátette: „összes elégedetlensége és haragja ellenére" ő maga az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó Klaus Johannisra fog szavazni.

A jelenlegi államfő legfőbb ellenfele az esetleges érdektelenség lehet: már az első fordulóban is elmaradt a részvétel a szokásostól, és ha a „lefutatott meccs" tudatában a jobboldali szavazók nem járulnak az urnákhoz a második fordulóban, az jóval a reális támogatottsága fölé emelheti a fegyelmezett szavazótáborral rendelkező PSD eredményét, ahogyan a 2016-os parlamenti választásokon is történt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?