Nemzetközi felmérés: az illegálisan bevándorlók közül sokan elhagyták Európát 2016 óta

Németországban és az Egyesült Királyságban él az EU-ban engedély nélkül tartózkodó bevándorlók fele – derül ki a Pew Research kutatásából. A kutatás beszámolójában írtak alapján 2016-ban járt a jelenség a csúcsán, és bár milliókról van szó a legálisan Európában tartózkodókkal együtt, arányaiban kevés emberről beszélhetünk.

2017-ben összesen legkevesebb 3,9, legtöbb 4,8 millió bevándorló élt az Európai Unióban és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás négy államában (Izland, Lichtenstein, Norvégia, Svájc) engedély nélkül. Három évvel korábban még 3 és 3,7 millió volt ez a két szám, de már jóval kisebb 2016-hoz képest: ekkor 4,1-5,3 millió emberről beszélhettünk. Ez azt jelenti, hogy végül sokan elhagyták Európát.

Ezzel együtt az illegálisan itt élők aránya egy százalék körül mozgott, figyelembe véve, hogy a 28 tagállamban összesen több mint 500 millió ember él. Fontos az is, hogy a nagyjából 24 millió, nem állampolgárként az EU területén élő ember ötödét teszik ki a nem hivatalosan itt tartózkodók.

Sokan várnak a helyzetük rendezésére

Amint ismeretes, a 2016-os csúcshoz az járult hozzá, hogy egy évvel korábban 1,3 millió ember kért menedékjogot a kontinensen. Közülük sokan megkapták a szükséges engedélyeket, mások nem, és elhagyták a kontinenst. Megint mások ennek ellenére itt maradtak, és vannak, akik még várnak az elbírálásra – arányuk 20-24 százalék lehet.

Ha  nem számítjuk az említett, 2017-es adatok szerinti 3,9-4,8 bevándorló közé azokat, akik az engedélyek elbírálására várnak, akkor 2,9-3,8 millió emberről beszélhetünk.

Összehasonlításképpen: szintén a Pew Research mérései szerint a 300 milliós Egyesült Államokban 10,3-10,7 millió engedély nélkül élő bevándorló van, ez pedig nagyjából 3 százalékát teszi ki a teljes lakosságnak.

Négy ország

Az illegálisan tartózkodók zömét négy országban találjuk: 800 ezer és 1,2 millió közé tehető az Egyesült Királyságban élők száma, Németországban 1 és 1,2 millió közé. Franciaországban 3-4 száz ezren élnek, Olaszországban 5-7 száz ezren.

Németországban a szám 2016-ban volt a legmagasabb, és ez igaz az Egyesült Királyságra is, Olaszországban azonban növekedést tapasztaltak 2016-ról 2017-re, míg Franciaországban nagyjából azonosak maradtak az értékek.

Minden negyedik európai

Az előítéletektől eltérően a valóság azt mutatja, hogy az illegálisan bevándorlók származási helye sokszínű. Minden tíz emberből három érkezik Ázsiából és a Csendes-óceáni térségből, különös tekintettel Afganisztánra és Pakisztánra. 23 százalék nem az EU és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagállamaiból, de európai államokból származik, beleértve Oroszországot és Törökországot is.

21 százalék érkezik a Közel-Keletről és Észak-Afrikából, ide értve Szíriát és Irakot is, míg 17 százalék a Szubszaharai Afrikából jött, például Nigériából és Eritreából. 8 százalék az amerikai kontinensekről származik.

A többségük 5 évnél kevesebb ideje élnek itt, ez 56 százalékot tesz ki. 16 százalék, akik 5-9 éve tartózkodnak EU-s tagállamokban engedély nélkül, 27 százalék egy évtizede vagy ennél hosszabb ideje. 54 százalékuk férfi, 46 nő, 15 százalékuk, aki 18 évnél fiatalabb, és felük 18-34 év közötti. Harmaduk 36 és 64 év közötti, míg csupán 3 százalékuk 65 év fölötti.

Kapcsolódók

Kimaradt?