Ez a nagyvállalat felelős a világon a legtöbb műanyag hulladékért

A Coca-Cola vezeti második éve azon vállalatok listáját, amelyek a legtöbb műanyag hulladékot állítják elő.

A Break Free From Plastic (Szabaduljunk meg a Műanyagtól) friss jelentése rendhagyónak mondható módszert követett: nem a termelési számokat vizsgálták meg, hanem önkéntesek segítségével gyűjtötték be a különböző márkákhoz fűződő hulladékokat.

Ez azt jelenti, hogy összesen hat kontinensen, 51 országban 72451 önkéntes gyűjtött össze 476423 műanyag hulladékot, majd felmérték, hogy melyik darab melyik nagyvállalattól származik. A legtöbb önkéntes egyébként Tajvanban dolgozott, őket követte Indonézia és Bhután. A legtöbb hulladékot Nigériában gyűjtötték.

Tarol a Coca-Cola

A lista élére a Coca-Cola került 37 országban talált 11732 hulladékkal. A második helyezést a Nestlé „nyerte el" 31 országban gyűjtött 4846 darabbal, a harmadik helyre a Pepsico került 28 országban begyűjtött 3362 darab eldobott műanyag szeméttel.

A negyedik helyre a Mondelēz International, az ötödikre az Unilever került, a hatodikra a Mars, amelyet követett a Procter&Gamble és a Colgate-Palmolive, majd a Philip Morris International és a Perfetti Van Melle.

A gyűjtés során összesen 59168 műanyag zacskót sikerült felszedni az utcákról és 53369 tasakot, illetve 29142 műanyag palackot. A jelentésben kitérnek arra is: természetesen gyakran előfordult, hogy egy adott hulladékon már nem szerepelt a címke, mert elmosta a víz, lefoszlott róla és így tovább – ez a talált hulladékok 57 százalékát jelentette. Megjegyzik azt is: ettől függetlenül minden előállított műanyagnak van gazdája, egy vállalat neve, címe, vezérigazgatója fellelhető, és felelősségre vonandó.

Vannak persze eltérések a kontinensek között: a Coca-Cola Európában és Afrikában tarolt, második helyre került azonban Dél-Amerikában és Ázsiában. A Nestlé Ázsiában megelőzte, Észak-Amerikában pedig a Cola meg sem jelenik: ott az említett Nestlé az első, a Solo Cup Company a második és a Starbucks a harmadik.

A Cola ígér

A jelentés eredményeire a Coca-Cola úgy válaszolt: elfogadhatatlan számukra, bármikor is forduljon elő, hogy a csomagolásuk az óceánokban kössön ki. Másokkal partnerségben azon dolgoznak, hogy ezen a jelenségen változtassanak. Ez azt jelenti, hogy helyi szinteken befektetnek a csomagolások újrahasználásába, és azon is dolgoznak, hogy rosszabb minőségű PET palackokat is bevonhassák ebbe a folyamatba.

A vállalat nemrég bemutatta az első olyan csomagolását, amelyet az óceánokból visszaszerzett hulladékból állítottak elő, és azzal az ambiciózus tervvel is előálltak, amely értelmében 2030-ig annyi palackot gyűjtenek be és hasznosítanak újra, amennyit gyártanak.

A Cola sötét oldala

Az ígéretek ellenére úgy tűnik, a nagyvállalatnak megvan a sötét oldala. A The Intercept egy kiszivárgott hangfelvétel alapján ugyanis azt írja: egy atlantai beszélgetésen elhangzott egy a Cola által támogatott civil szervezeti szereplőtől, a vállalat nem akarja, hogy a „palack adó” érvénybe lépjen, amely egyébként megnöveli az újrahasznosított hulladékok arányát azokban az USA-beli államokban, amelyekben már működik.

Elhangzott az is, hogy ha a vállalat nem támogatja az adót, akkor mások sem fogják: a Pepsi, a Coke, a Dr. Pepper sem, például. A lap megkeresésére a vállalat azt válaszolta: támogatnak atlantai közösségi programot, amely a hulladék újrafelhasználását szorgalmazza, ugyanakkor megjegyezték, hogy a beszélgetésen senki nem volt jelen (közvetlenül) a vállalattól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?