Meteorológusok figyelmeztetése: kemény tél lesz az ára az elhúzódó indián nyárnak

A későre nyúlt nyár után kemény tél elé néznek az európaiak – jósolják a meteorológusok. Kutatók szerint a klímaváltozás az északi-sarki állandó ciklon (polar vortex) meggyengülését okozza, így akadálytalanul beáramlik majd a sarki levegő az északi féltekére.

A polar vortex meggyengülésének következménye, hogy miközben a sarkvidék melegszik, a máskor ott tárolt hideg levegő időről időre kiszabadul. Az, hogy egyáltalán még vannak igazi téli időszakok Európában, a polar vortex meggyengülésének köszönhető – mondja az Atmospheric and Environmental Researchnél dolgozó Judah Cohen. Ő a rendszert egy nyitva felejtett ajtajú hűtőszekrényhez hasonlítja: míg a hűtő normális esetben bent tartja a hideget, ha vszont az ajtaja nyitva van, a hűtőszekrény fokozatosan felmelegszik, a konyhában pedig lehűl a levegő.

Így, miközben a sarkvidék felmelegszik, az északi féltekén lakók megfagynak – vélik meteorológusok. Az északi-sarki állandó ciklon meggyengüléséért a sarkvidékeken is igen meleggé váló nyár a felelős, amelynek következtében rekordsebességgel olvadtak meg a jéghegyek.

Az idén az Északi-sark felett 30 kilométerrel a megszokott, rendkívül hideg levegő hőmérséklete gyorsan emelkedni kezdett a délről beáramló meleg légtömeg következtében. Mintegy 70 fokos melegedés volt megfigyelhető. Ezt „hirtelen sztratoszférikus melegedésnek” nevezik. A meleg hatására a poláris örvényről leváló, rendkívül hideg légtömegek indulnak útjukra.

Amikor az északi-sarki állandó ciklon erőssé válik, a hideg levegő megreked a sarkvidéken, a hőmérséklet pedig az Egyesült Államokban, Európa és Ázsia északi felében megfelel majd a sokéves átlagnak, vagy éppen melegebb lesz a tél. Ha az északi-sarki állandó ciklon szétesik, akkor következik be a rendkívül hideg és sokáig tartó tél.

Az olvadó sarki jég és szibériai hótakaró magas nyomású minták kialakulását segíti a Barents- és a Kara-tengerek vidékén, melyek gyengítik az alacsony nyomású polar vortex rendszert. Judah Cohen szerint az északi-sarki állandó ciklon szétesése kemény hóviharokat is okozhat, hatalmas hidegfrontok érik majd el az északi féltekét, így az Egyesült Államokat és Európát is.

Állandó ciklon létezik a déli féltekén is, de ez nem befolyásolja az északi övezet időjárását. Az északi-sarki állandó ciklon a közép- és magas sztratoszférában alakul ki. A rendkívül gyors légörvény tehát nagy magasságokban – 15 kilométer fölött – jön létre és nagymértékben befolyásolja a „lenti”, vagyis a földi időjárást.

Európa egy részében korán jön a tél

Az accuweather.com meteorológusai szerint idén már november második felében beköszönt a tél, éjszakánként gyakoriak lesznek a fagyok, december legelején pedig megérkezik az „igazi” tél.

Novemberben megnövekszik a csapadék is. A meteorológusok előrejelzései szerint január és február az utóbbi harminc év hetedik leghidegebb telét hozhatja magával.

A 2019-2020-as tél március végéig kitart és jóval hidegebb lesz tehát a 2018-2019-es télnél. A legkeményebb fagyok februárban és talán március elején várhatók. Az első kiadós havazások már november második felében elkezdődnek, ezeket követi majd a rendkívül kemény tél.

Romániában novemberben is meleg lesz

A romániai meteorológusok prognózisa viszont sokkal biztatóbb. Szerintük a meleg még hosszú ideig kitart, a hőmérséklet még novemberben is magasabb lesz a sokévi átlagnál. Az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzései szerint november 28-ig jóval melegebb idő várható az ilyenkor megszokottnál, csapadék alig várható, a szárazság elsősorban a hegyvidékeken tetőz.

Október 28. és november 4. között országszerte továbbra is kitart a meleg idő, főleg a déli országrészben. Az ebben az időszakban várható csapadékmennyiség megfelel a sokéves átlagnak. November 4. és 11. között továbbra is magas marad a hőmérséklet, az átlagoshoz képest viszont a nyugati és északnyugati megyében megnövekszik a csapadék mennyisége.

November 11. és november 18. között a hőmérséklet országszerte megfelel a sokéves átlagnak, a Kárpátokon túli területeken viszont az átlagoshoz képest több lesz a csapadék. A hazai meteorológusok egy hónapra szóló prognózisa alapján még nem kellene felkészülnünk a rendkívüli hidegre. Az viszont tény, hogy november első felének végén a hőmérséklet csökken, vagyis „megfelel a sokéves átlagnak”.

 

Kimaradt?