Alakulgat a kormány: kiszivárgott az Orban-kabinet legfrissebb névsora

A véglegesítéséhez közeledik a kormányprogram és a miniszterjelöltek listája is – közölte a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányalakításra felkért elnöke, Ludovic Orban, miután közel három órás megbeszélést folytatott  a hét végén Klaus Johannis államfővel. Egy bukaresti napilap megszerezte a miniszterjelöltek várható névsorát.

A lap értesülései szerint a kormányból kimaradtak a nemzeti liberálisok hangadó politikusai, abból a megfontolásból, hogy mentesüljenek az ország jelenlegi siralmas helyzetében történő kormányzással járó népszerűségvesztéstől. Az egyetlen kivétel Raluca Turcan, a PNL alelnöke, aki az Orban-kabinet miniszterelnök-helyettese lesz, azt egyelőre még nem tudni, hogy tárca nélkül marad, vagy esetleg hozzárendelnek a minisztériumot is.

Az már szinte biztos, hogy az igazságügyi miniszter Ioan Cupșa képviselő lesz, aki a kolozsvári műegyetemen szerzett gépgyártási diplomát, ugyanakkor elvégezte a Babes-Bolyai Tudományegyetem jogi karát is. 1977 óra ügyvédként tevékenykedik, tagja a Bihar megyei ügyvédi kamarának. Ioan Cupșa volt egyébként az egyetlen liberális honatya, aki megszavazta a 20 ezer elítéltet szabadlábra helyező „miniamnesztiát”.

A kormány főtitkárának tisztségébe Gabriel Andronachét jelölnék. 2012 óta a PNL Brassó megyei képviselője, 1998 februárjában végezte el a Bukaresti Egyetem jogi karát. Korábban Brassó alpolgármestere, pártja brassói szervezetének elnöke, jelenleg a nemzeti liberálisok megyei koordináló bizottságának tagja.

Az egészségügyi miniszter posztját Horațiu Suciu kardiológus veheti át, aki a marosvásárhelyi szív - és érrendszeri betegségek intézetét vezeti. Elsősorban gyermekszívsebészetre szakosodott, egyike annak a három romániai orvosnak, aki szívbetegséggel született csecsemőket műt. 2015-ben elsőként ültetett át műszívet.

A kulcsminisztériumnak számító fejlesztési tárca élére a legnagyobb eséllyel Robert Sighiartău, a PNL főtitkára pályázik. A besztercei születésű politikus 2016 óta parlamenti képviselő, a képviselőház költségvetési szakbizottságának tagja. Ő kezdeményezte a parlament plénuma által elfogadott jogszabályt, amellyel megemelték a gyermeknevelési pótlékot.

A belügyminiszteri poszt várományosa Marcel Vela szenátor, aki az 1989-es forradalomban rendkívüli érdemeket szerzett forradalmároknak járó igazolvánnyal rendelkezik. A karánsebesi püspökség egyházmegyei tanácsának tagja, XVI. Benedek pápa pedig a Vatikán tiszteletbeli oklevelével tüntette ki. Korábban Krassó-Szörény megye prefektusa volt.

A külügyminiszteri tisztségbe továbbra is Klaus Johannis államfő jelenlegi tanácsosát, Bogdan Aurescut jelölik, aki nagy érdemeket szerzett azzal, hogy megnyerte az Ukrajnával folytatott pert, amelynek nyomán jócskán kiterjeszthették Románia fekete-tengeri felségvizeit. A karrierdiplomata korábban volt már külügyminiszter.

A védelmi tárca élére minden bizonnyal a Klaus Johannis államfő által pártfogolt Nicolae Ciucă tábornok került majd. Az európai alapok tárcája élére a Román-Amerikai Egyetem gazdasági professzorát, Bogdan Glăvant nevezik ki, annak ellenére, hogy egyik egyetemi kurzusának címe: Az európai alapok mérge; miért nem hoznak fejlődést a külföldről felvett pénzek.

A pénzügyi tárcavezető a jó gazdasági szakembernek tartott Florin Cîțu szenátor lenne, aki az Egyesült Államokban, az Iowai Állami Egyetem folytatta tanulmányait, majd az Európai Beruházási Bankban, az új-zélandi Reserve Bankban és az ING Bankban dolgozott.

Ludovic Orban kormánya jelenleg így néz ki:

  • Miniszterelnök-helyettes: Raluca Turcan
  • Fejlesztési minisztérium: Robert Sighiartău vagy Laurențiu Leoreanu
  • Oktatási, kutatási minisztérium: Marilen Pirtea
  • Egészségügyi minisztérium: Horațiu Suciu vagy Vasile Râmbu
  • Pénzügyminisztérium: Florin Cîțu vagy Bogdan Huțuca
  • Külügyminisztérium: Bogdan Aurescu
  • Közlekedési és távközlési minisztérium: Lucian Bode
  • Mezőgazdasági minisztérium: Emil Dumitru
  • Védelmi minisztérium Nicolae Ciucă
  • Igazságügyi minisztérium: Ioan Cupșa
  • Művelődési minisztérium: Sergiu Nistor vagy Gigel Știrbu
  • Munkaügyi minisztérium: Violeta Alexandru
  • Energetikai és gazdasági minisztérium: Virgil Popescu
  • Környezetvédelmi, víz- és erdőgazdálkodási minisztérium: Cristian Chirteș
  • Európai alapok minisztériuma: Bogdan Glăvan
  • Ifjúsági és sportminisztérium: Gabriel Toncean

Kapcsolódók

Kimaradt?