Alakulgat az Orban-kormány – ezek most a parlamenti erőviszonyok

Alakulgat a Nemzeti Liberális Pártra alapozott új kormány, és a nagy kérdés csak az, hogy beiktatja-e az Orban-kabinetet a parlament. Ehhez 233 szavazatra lenne szükség, de legkevesebb 10 voks még hiányzik.

A kijelölt miniszterelnök egyelőre – jó esetben – csupán pártja, azaz a Nemzeti Liberális Párt, továbbá a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR), az RMDSZ, a Népi Mozgalom Pártja (PMP), az ALDE szavazataira és a nem magyar kisebbségek csoportjából érkező 17 szavazatra számíthat. A Szociáldemokraták Párt (PSD) nem is venne részt a beiktatásról szóló ülésen, míg Pro Románia párt eldöntötte, nem szavazza meg a kormányt.

A PNL 95 mandátummal rendelkezik, ehhez hozzájönne az USR 40, az RMDSZ 30, a PMP 18, az ALDE 23, illetve – Varujan Pambuccian frakcióvezető nyilatkozatai szerint – a nem magyar kisebbségek parlamenti frakciójának 17 szavazata. Ez 223 szavazatot jelentene, és akkor is csak 230-ra nőne támogató voksok száma, ha a PNL meggyőzi összesen 7 független képviselőt és szenátort is.

Csakhogy azok a pártok is feltételekhez kötik a kormány támogatását, amelyek a múlt héten megszavazták a bizalmatlansági indítványt. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor közölte: nem adnak „biankó csekket” az Orban-kabinetnek, előbb ismerniük kell a kormányprogramot, a miniszterjelöltek nevét. „Semmiképp sem akarunk egy olyan kormányt, amely sürgősségi rendeleteket hoz az igazságszolgáltatás, a választási törvények és a közigazgatás területein" – jelentette ki.

Az USR a „miniamnesztia” eltörlését, az „Büntetett előéletűek nélküli közélet” nevű kezdeményezésének alkalmazását, a román biztosjelölt parlamenti meghallgatását és kétfordulós polgármester-választást szeretne. A PMP szintén kétfordulós polgármester-választást szorgalmaz, amivel viszont nem ért egyet az RMDSZ. Az ALDE feltételként szabja a kormány megszavazásához, hogy a kabinetben ne kapjanak helyet a PMP politikusai – akik nélkül viszont a kabinet nem kapná meg a szükséges szavazatokat.

Ezek a lépések következnek, ha megvan a kormánylista

A kijelölt miniszterelnöknek, Ludovic Orbannak, az alkotmány értelmében a jelölést követő 10 napon belül kérnie kell a parlament bizalmi szavazatát kormányára és kormányzási programjára. A kormánylistát és a programot a két ház házbizottságainak el kell juttatnia minden honatyához, nyomban, ahogy azokat kézhez kapta. Ezt követően a két testület együttes ülésen kijelöli a parlament ülésének időpontját. Az ülést a kormánylista kézbevételétől számított 15 napon belül kell megrendezni.

A kormánylistán szereplő jelölteket a két ház szakbizottságai együttes ülésükön hallgatják meg, majd konzultatív véleményt juttatnak el róluk a házbizottságokhoz. Ha a bizottsági meghallgatást követően a jelölt kedvezőtlen véleményezést kap, a kijelölt miniszterelnök új jelöltet nevesíthet, vagy fenntarthatja az eredeti jelölést. Az új jelöltet ismét meghallgatja az illetékes szakbizottság.

A beiktatásról szóló parlamenti ülésen, a napirend elfogadását követően az ülésvezető elnök átadja a szót a kijelölt miniszterelnöknek, aki ismerteti a kormánylistát és a kormányprogramot. Ezután a parlamenti frakciók képviselői szólalnak fel, a vita végén pedig szavaznak. Ha a kabinet bizalmat kap a parlamenttől, az új kormány az eskütétel után hivatalba lép.

Ha a kormányt a parlament nem szavazná meg, a házelnökök erről nyomban értesítik az államfőt, akinek új miniszterelnököt kell kijelölnie.

Kapcsolódók

Kimaradt?