Ejtik Plumbot, felkészül Dăncilă? Kezdődik az EU-biztosok meghallgatása

Egyre esélytelenebbnek látszik Rovana Plumb kinevezése a közlekedésért felelős európai biztosi posztra. Források szerint Bukarest tartalékjelöltje maga a miniszterelnök, Viorica Dăncilă lehet.

Ezen a héten elkezdődik a biztosjelöltek meghallgatása az Európai Parlamentben (EP). A jövendő uniós „miniszterek” előbb David Sassoli elnöknek mutatkoznak be, majd egy héttel később a portfóliójuknak megfelelő bizottságok előtt „vizsgáznak”. A szaktestületek ezt követően zárt ajtók mögött értékelik a jelöltek szakértelmét és teljesítményét.

A jelöltek átvilágítása sokkal alaposabb, mint amihez hozzászokhattak a végrehajtó hatalom képviselői egyes tagállamokban, például Romániában. Ha az EP-bizottság értékelése negatív, az illető jelöltet várhatóan visszalépteti az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen. Ellenkező esetben kockáztatja, hogy a parlament a teljes bizottságot „elsüllyeszti”. (Az EP jóváhagyása után az elnök és a biztosok személyét az Európai Tanács minősített többséggel nevezi ki.)

Plumb könnyen elmerülhet

A biztosi posztra aspiráló politikusok között számos problémás jelölt található. Köztük van Rovana Plumb is, akinek már a jelölése is meglepetés volt brüsszeli források szerint, és egyre többen fogadnak arra, hogy elbukik a bizottsági vizsgán.

A politikus – volt bukaresti és brüsszeli törvényhozó, több kormány minisztere – neve felmerült a Belina-ügy kapcsán, azonban végül nem indult ellene büntetőeljárás, mert a parlament visszutasította a mentelmi joga felfüggesztését. A Süddeutsche Zeitung friss információi szerint Rovana Plumb vagyonnyilatkozata is gyanúra ad okot, abban ugyanis a biztosjelölt elhallgat két nagyösszegű kölcsönt, amely viszont megjelenik a román törvényhozáshoz korábban benyújtott iratokban. A cikk szerint Rovana Plumb 800 ezer euró értékű hitelt vett fel a BRD-től 2030-as futamidővel. A kölcsön törlesztőrészletei havonta több ezer euróra rúghatnak, miközben a politikus és nyugdíjas férje ennél jóval kevesebbet keres.

Szintén gyanús, hogy a politikus 2016-ban 63 ezer, idén pedig 800 ezer lejt adományozott a Szociáldemokrata Pártnak, miközben hasonló vagy azonos összeget vett fel kölcsön két magánszemélytől. A hitelezők egyikéről, Elena Loghinról nem tudni részleteket, a másik viszont egy târgoviştei üzletember, Ion Neculaescu. A Digi24 úgy tudja, a PSD dâmboviţai szervezetét elnöklő Rovana Plumb rendszerint Neculaescu hoteljában száll meg, amikor a megyeszékhelyre látogat. Az üzletember két fia közül az egyiket miniszteri tanácsosnak nevezték ki, amikor Plumb irányította a környezetvédelmi tárcát és a munkaügyet. A másik Neculaescu-fivér a fejlesztési minisztérium államtitkára volt, jelenleg államtanácsos.

Sok a problémás jelölt

Az EP hagyományosan visszadob egy-egy jelöltet – már csak azért is, hogy megmutassa: tud és kész élni ezzel a jogával –, azonban ezúttal két vagy három aspiránst is kiszavazhatnak a képviselők. Megfigyelők szerint von der Leyen példátlanul gyenge csapatot állított össze, legkevesebb hat problémás jelölttel.

A francia Sylvie Goulard-t éppen aznap, szeptember 10-én hallgatta ki a rendőrség egy korrupciós ügyben, amikor Ursula von der Leyen hivatalosan is őt jelölte az iparral, digitális piaccal, védelmi és űriparral foglalkozó biztosi posztra. Goulard ellen ugyanaz a gyanú, amiért Liviu Dragnea volt szociáldemokrata pártelnököt börtönbe küldte a román legfelsőbb bíróság: fiktív alkalmazások. Az ügy miatt Goulard kénytelen volt lemondani a párizsi kormány védelmi miniszteri tisztségéről mindössze három hónappal a kinevezését követően. Utolsóként a belga Didier Reynders-ről, Belgium volt külügyminiszteréről derült ki, hogy hazájában korrupcióval és pénzmosással vádolják.

Dăncilă készül Plumb helyére

Egyes sajtóinformációk szerint Dăncilă szándékosan választott problémás jelöltet. Ha az EP nem fogadja el Rovana Plumbot, Romániának új biztost kell jelölnie, akinek a személyéről a kormányfő dönt. A G4Media által idézett kormányzati források szerint a miniszterelnök és környezete már hetek óta keresi a jogi megoldást arra, hogy a kormányfő legyen román részről a következő uniós biztos. A portál értesülései szerint Dăncilă „már a nyár óta” készíti magának a brüsszeli posztot, és erről tárgyalt augusztus 20-i találkozóján Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnökkel is. Ami a lehetséges forgatókönyveket illeti, elképzelhető, hogy Dăncilă maga írja alá a jelölését, utolsó miniszterelnöki aktusaként. Egy másik opció, hogy ha időközben a parlament elfogadja az ellenzéki pártok által készített bizalmatlansági indítványt, a Dăncilă helyét átvevő ügyvivő miniszterelnök jelöli a távozó kormányfőt a biztosi posztra.

Nem ez volna az első eset, hogy egy miniszterelnök önmagát jelöli az uniós végrehajtásba. 2014-ben, kormányfői mandátuma utolsó napjaiban – miután elvesztette a parlamenti választásokat – Alenka Bratušek szlovén miniszterelnök három politikust ajánlott az alakuló Juncker-bizottságba, köztük önmagát. Jean-Claude Juncker választása a leköszönő miniszterelnökre esett, akit ráadásul az EB egyik alelnökévé is megtett volna, felügyeletére bízva többek között az éghajlat- és energiapolitikát, a közlekedést, az egységes piacot, a mezőgazdaságot, a regionális politikát és a kutatás-fejlesztést. Bratušek fennakadt a parlament szűrőjén, a képviselők felkészületlennek találták a számára kiválasztott összetett feladatra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?