A sajtótermékek tulajdonviszonyait tisztáznák

Az olvasónak, rádióhallgatónak és tévénézőnek tudnia kell, hogy egy sajtóterméknek ki a tulajdonosa és az még milyen médiatermékeket működtet, vagy melyekhez fűzik anyagi érdekek. Ez az alapja annak a független újságírók által aláírt kezdeményezésnek, amelyről kerekasztal megbeszélést szerveztek hétfőn Marosvásárhelyen.

A sajtótermékek tulajdonviszonyainak átláthatóságáról szóló, Európai Biztossági polgári kezdeményezést egymillió aláírással kell támogatni ahhoz, hogy Brüsszelben napirendre tűzze a Európai parlament és olyan törvényeket hozzon, amelyek valamennyi tagországban érvényesek lesznek.

Romániában, de nem csak itt, a sajtótermékek a politikum befolyása alá kerültek, ezzel a szabályozással ez is elkerülhető volna – vélte Ioana Avădani, a Független Újságírók Központjának igazgatója. Cristina Lupu programfelelős szerint a hét kezdeményező tagország Románia mellett Magyarország, Bulgária, Olaszország, Belgium, Nagy-Britannia, Franciaország, utólag Spanyolország és Hollandia is bekapcsolódott.

A médiába befektető vállalkozók ellen egyfajta ellenszenv tapasztalható Romániában – hangzott el a beszélgetésen, akárcsak az, hogy hiányos a sajtófogyasztói kultúra. A legtöbben, ha nem tetszik egy híradó vagy politikai műsor, elkapcsolnak arról a televízióadóról és inkább egy filmsorozatba temetkeznek. Továbbá a lakosokat már nem érdeklik azok az események, amelyek a szűkebb vagy tágabb környezetükben történik.

Eddig a tavaly októberben indított aláírásgyűjtés során 3400 adta névjegyét a kezdeményezéshez, ezért a sajtónak is mindent meg kell tennie, hogy októberig összegyűljön az egymillió – mondták a kezdeményezők. Romániában 25 ezer aláírásra van szükség az érvényességhez.

A kerekasztal-beszélgetésen felmerült az internet szabad használata is, egyes újságírók azt a kérdést fogalmazták meg, hogy annak, aki interneten oszt meg információkat, igazolnia kell magát, nyilvánossá kell tennie az adatait is, vagy erre a területre nem vonatkozik majd a szabály. „Aki pénzért oszt meg információt, annak nyilvánossá kell tennie kilétét, de aki ingyen, annak nem” – válaszolta az újságírók kérdésére Ioana Avădani.

Karácsonyi Zsigmond, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke jó ötletnek tartja a kezdeményezést, hiszen azáltal, hogy nyilvánossá teszik a médiatulajdonosok személyét, a sajtószabadság is átminősül, kevésbé lesz befolyása a politikumnak.

Kimaradt?