Felmérés: ilyen a romániai szavazó fantomképe az EP-választások előtt

Néhány héttel az európai parlamenti választások előtt a Városi és Regionális Szociológiai Központ (CURS) elkészítette a romániai szavazópolgár fantomképét. A felmérés 2019. március 12-2. között készült, 1067 fős mintacsoporton, 3 százalékos hibahatárral.

A CURS által közzétett adatok szerint a Szociáldemokrata Pártra (PSD) az érettségivel nem rendelkezők 41 százaléka szavazna, de a PSD népszerű a férfi lakosság 35 százaléka és a 61 éven felüliek 44 százaléka körében, illetve a munkanélküliek 38 százaléka is rá voksolna. Utóbbi kategória esetében a szociáldemokraták magasan vezetnek a többi párt előtt. Némi meglepetésre a szociáldemokraták népszerűsége a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében is eléggé magas, 20 százalékos. Országos viszonylatban egyébként a PSD a szavazatok 31 százalékát szerezné meg e felmérés szerint, ha most tartanák az európai parlamenti választásokat.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) népszerűsége elsősorban a 60 éven aluliak körében magas, 26 százalékuk szavazna rájuk a CURS szerint, de a 18-30 év közöttiek köréből is 27 százaléknyi szavazatra számíthatna. A PNL megkapná a középfokú végzettséggel rendelkezők 22 százalékának támogatását is, 21 százalék szavazatot szerezne a felsőfokú végzettségűek köréből, a munkanélkülieknek pedig 23 százaléka voksolna rá. A liberálisok e felmérése szerint a szavazatok 23 százalékát szereznék meg, ha most tartanák az európai parlamenti választásokat.

Az 2020 Szövetség (USR-PLUS) elsősorban a felsőfokú végzettségek körében népszerű, 25 százalékuk voksolna rájuk, de a középfokú végzettséggel rendelkezők 14 százaléka és a 30 éven aluliak 20 százaléka, továbbá a 60 év alattiak 16 százaléka is támogatja őket. Ugyanakkor a foglalkoztatottak 20 százaléka is rájuk ütné a pecsétet május 26-án. A 2020 Szövetség az ország harmadik legfontosabb politikai ereje, hiszen országosan 13 százalék szavazatot gyűjthetne be a CURS szerint, ha most tartanák az EP-választásokat.

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnök pártja, az ALDE e felmérés szerint országos viszonylatban alig két százalékkal marad el a 2020 Szövetségtől, a szavazatok 10 százalékára számíthatna. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők 12 százaléka és a középfokú végzettséggel rendelkezők 10 százaléka; a 60 éven felüliek 12 százaléka szavazna az ALDE-ra, a 30 éven aluli szavazóktól mindössze 4 százaléknyi szavazatot kapna.

Victor Ponta volt kormányfő pártjára, a Pro Romániára a felsőfokú, illetve a középfokú végzettséggel rendelkezők 8, illetve 10 százaléka adná voksát; az alakulat a 60 éven felüli korosztálytól 12 százaléknyi voksot gyűjthetne be, országosan pedig 8 százalékot.

Az RMDSZ-t a felsőfokú, illetve középfokú végzettséggel rendelkezők 5 és 6 százaléka támogatja, és országos viszonylatban 5 százalékot kapna. Traian Băsescu volt államfő Népi Mozgalom Pártja 4 és 6 százalékot gyűjtene be e két kategóriától és – a gyengébb eredményt jelző korábbi felmérésekkel szemben – 6 százalékos szavazatarányt érne el országosan a CURS felmérése szerint.

Férfiak, nők…

A Szociáldemokrata Párt elsősorban az erősebbik nem körében népszerű: az ország férfi lakosságának 35 százaléka pecsételne a PSD-re, a nők közük csak 29 százalék szavazna rájuk, míg a Nemzeti Liberális Párt a nők körében népszerű. A PSD választóinakk 24 százaléka a nők kerülne ki, míg a férfiaknak csak 23 százaléka választaná ezt a pártot. 

Ugyancsak a nőkre támaszkodhat a 2020 Szövetség is: 14 százalékuk szavazna rájuk a férfiak 12 százalékával szemben. Az ALDE esetében még nagyobb a különbség: nők 12 százaléka, a férfiaknak a 8 százaléka támogatja őket. A Pro Románia párt viszont inkább a férfiak között népszerű, szavazóik 8 százaléka közülük kerülne ki, a nők közül viszont csak 7 százalék voksolna erre az alakulatra. Az RMDSZ-re és a Népi Mozgalom Pártjára egyaránt a férfiak 6 százaléka és a nők 5 százaléka szavazna.

Hanyatlóban a PSD népszerűsége

A PSD népszerűsége egyébként jelentősen visszaesett e felmérés szerint a CURS korábbi közvélemény-kutatásai adataihoz képest. Jelenlegi 31 százalékos támogatottsága elmarad a tavaly áprilisi 39 százaléktól, a 2018. júniusi és szeptemberi 37 százaléktól, a tavaly novemberi 33 százaléktól és az idei februári 32 százaléktól is.

Nőtt viszont a PNL és az ALDE elfogadottsága, miközben a 2020 Szövetséget alkotó Mentsétek Meg Romániát és a PLUS jelenlegi 13 százaléka a két politikai alakulat által elért korábbi százalékokból tevődik össze. Victor Ponta pártja, a Pro Románia őrzi „formáját”, a 8-9 százalékos mezőnyben tartózkodik, és kissé javult a Népi Mozgalom népszerűsége, politológusok szerint azért, mert Traian Băsescu bejelentette, hogy indul az európai parlamenti választásokon.

Mint korábban írtuk, egy frissebb felmérés, az IMAS március 18. és április 3. között készített közvélemény-kutasa szerint a Nemzeti Liberális Párt a szavazatok 25,2 százalékával nyerné meg az európai parlamenti választásokat, ha a következő vasárnap kellene urnák elé járulni, míg a a Szociáldemokrata Párt a voksok 21,5 százalékával a második lenne.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?