Egymilliós „lakásdeficit” van Romániában – hogy alakul idén az ingatlanpiac?

A romániai lakáspiac alakulása 2019-ben „kétsebességű” lesz: eltérően fog változni a fővárosban és a nagyvárosokban, illetve a vidéki településeken – vélik az ingatlanpiaci szakértők. Az építőipar fellendülésére szükség van, mert országos szinten legalább egy millió lakás hiányzik.

Jelenleg a lakáshiány Bukarestben és a nagyvárosokban érződik leginkább, ami jelentősen befolyásolja a helyi ingatlanpiacok alakulását. Ezekben a városokban a lakásárak folyamatosan emelkednek, miközben vidéki környezetben sok esetben leállnak az építkezésekkel – állapítja meg a Frames tanácsadó cég a romániai ingatlanpiacot feltérképező tanulmányában.

A cég prognózisa szerint kínálat és a kereslet közötti aránytalanságok az idén tovább nőnek, egyrészt azért, mert a térségbeli országokhoz viszonyítva a romániai lakásárak viszonylag mérsékeltek, másrészt pedig megnövekedett a romániai lakosság lakásvásárlási kedve.

Emellett Románia gazdasági fejlődésének következtében jelentős változások következtek be az ország lakossági összetételében. A falusi lakosság nagy részét munkahelye mindinkább a városokhoz köti, többen ott telepedtek le, megnövelve a városok lakásigényét. A nyomorúságos falusi körülmények, a falvak elmaradottsága szintén hozzájárul a város irányában történő belső migrációhoz.

A Frames szerint a kereslet és a kínálat közötti aránytalanságok miatt például Bukarestben, Kolozsváron, Temesváron, Iași-ban, Nagyszebenben és Konstancán további lakások épülnek majd a következő időszakban is, emiatt a lakásárak csak mérsékelten emelkednek, megtartják a 2018-i évi ritmust.

Néhány százalékos áremelkedés

A Frames szerint a romániai lakáspiacon az ingatlanárakat mindenekelőtt a lakókörnyezet, a városnegyed, az úthálózat, a tömegközlekedési eszközökhöz való távolság határozza meg. Ezek az árak az elmúlt években folyamatosan növekedtek, és idén is várható néhány százalékos drágulás. Az árnövekedést a lej euróhoz viszonyított gyengülése, az építőanyagok, és a munkaerő és az energia drágulása okozza majd.

Az nem zárható ki, hogy a nagyobb tőkével rendelkező építővállalatok némileg csökkentik a nyereségüket, hogy elfogadható szinten tarthassák az áraikat, általánosságban véve azonban a párszázalékos lakásdrágulás biztosra vehető, mivel a cégek jelentős része nem rendelkezik megfelelő tőkével az áraik mérsékelt szinten tartásához.

Az ingatlanfejlesztők vidéken feltehetően felülvizsgálják eddigi stratégiájukat. Korábban, a fizetésemelések, a kölcsönökhöz való könnyű hozzájutás időszakában, elsősorban a tehetősebb városiak sorában, gyakorivá vált a kiköltözés a külső városnegyedekbe vagy a közeli községekbe, falvakba, ezért beindultak a lakásépítések ezekben az övezetekben.

A „kapzsisági adó” negatív hatásai

A bankkölcsönök drágulása véget vethet ennek a trendnek, az ingatlanfejlesztők nagy része leállíthatja erre irányuló programjait, és elképzelhető az is, hogy az ezekben az övezetekben már felépített lakások esetében az árak több százalékkal is visszaeshetnek. Ám az is előfordulhat, hogy a fejlesztők ahelyett, hogy ár alatt adnák el lakásaikat, inkább kivárnak, a kedvezőbb körülményekben reménykedve.

A múlt év végén hatályba lépett adóügyi módosítások egy része kedvezően befolyásolják majd az ingatlanpiacot. Ilyen intézkedés volt, hogy idén öt százalékra csökkent a hozzáadottérték-adó (TVA) a 120 négyzetméternél kisebb lakások és a 250 négyzetméternél kisebb telkek esetében.

A szintén múlt év végétől hatályba lépett „kapzsisági adó” azonban negatívan hat majd az ingatlanpiacra. A bankok emiatt gyakorlatilag leállíthatják a lakossági kölcsönöket, a ROBOR ás a lej euróárfolyama, illetve az infláció túllépheti a még elviselhető határt, a román gazdaság pedig ismét válságos helyzetbe kerülhet. Ha az euró árfolyama meghaladná az öt lejes szintet, akkor nem kizárt, hogy az euróban meghatározott lakásárak csökkennének, annak érdekében, hogy a lejárak lépést tartsanak a fizetőképességgel.

Az ingatlanpiac rendkívüli módon megérezné mindezt. Ebben az esetben az építkezések leállnának, számos cég csődbe menne, az építő cégek kivárnának, hiszen ebben a helyzetben áron alul kellene eladniuk a lakásokat, amelyeket eladás helyett inkább bérbe adnának.

Kapcsolódók

Kimaradt?