Rossz a sajtója: nem javított a nők társadalmi megítélésén a kormányfő eddigi mandátuma

Semmit nem javított a nők romániai megítélésén, hogy a kormányt – az ország történelmében először – egy nő vezeti. Ez az egyik legfontosabb következtetése a Viorica Dăncilă miniszterelnöki mandátuma első három hónapjában megjelent, 162 médiatartalom elemzésén alapuló szociológiai tanulmánynak.

A Román Szociológiai Folyóiratban közölt kutatási jelentés a hazai nyomtatott, online és elektronikus sajtóban megjelent tartalmakat vizsgálta, szerzője Simona Rodat, az Adventus Egyetem teológiai és társadalomtudományi karának szociológia professzora.

A tanulmány szerint a 162 elemzett cikk közül 59 Viorica Dăncilă bakijaival, anyanyelv-ismeretének és általános műveltségének hiányával, valamint diplomáciai melléfogásaival foglalkozott, 46 írás pedig a „több nyelven nem beszélő” kormányfőt bírálta.

Az országos és helyi sajtóban megjelent írások korántsem erős személyiségként mutatták be a miniszterelnököt, aki politikusi tehetségének köszönhetően került a kormány élére. A legtöbb cikk éppen tehetségének, képességeinek teljes hiányáról, számos területen megmutatkozó hozzá nem értéséről szólt, és azt a gyanút fogalmazta meg, hogy Viorica Dăncilă „kétes utakon”, a Szociáldemokrata Párt (PSD) bőkezű szponzorizálásával alapozta meg – azaz pénzért vásárolta – politikai karrierét. A cikkek engedelmes, szófogadó, az „erős férfit” készségesen kiszolgáló személyként jellemzik.

Erős nő helyett politikai báb

A szociológus megállapítása szerint miniszterelnökként Viorica Dăncilă nem csak hogy nem javított a nők romániai megítélésén, a médiatartalmakban a határozott női személyiség ellentéteként jelenik meg, aki szolgai módon erős, a hatalom birtokában levő férfiak akaratát teljesíti.

„A tényt, hogy a kormányfő feltétel nélkül aláveti magát a PSD elnöke akaratának, és mandátuma során egyetlen célt tűzött ki maga elé: megvalósítani Liviu Dragnea terveit, a romániai média legnagyobb része úgy értékelte, hogy Viorica Dăncilă távol áll az erős nőtől, helyette beéri a politikai báb szerepével” – olvasható a tanulmányban.

A romániai sajtóban Viorica Dăncilă tevékenységével kapcsolatban megjelent írások mindezért nem is nagyon foglalkoznak a miniszterelnök tulajdonképpeni tevékenységével, sokkal inkább nyelvi bakijait, melléfogásait, logikájának hiányosságait, ismereteinek szegényességét emelik ki.

Bakivadászat indult a sajtóban

A cikkek, beszámolók egyaránt megemlékeznek Viorica Dancia brüsszeli és hazai bakijairól, tévesztéseiről, legfőképpen pedig politikai ismereteinek és általános műveltségének hiányát részletezik.

A tanulmány szerzője egyenesen úgy véli, hogy a kormányfő ismétlődő melléfogásai valóságos „bakivadászatot” indítottak el a hazai médiában, és Viorica Dăncilă most már csupán ezekről vált nevezetessé. Ezért a miniszterelnökségét elemző cikkek hangneme többnyire kritikus, ironikus és szarkasztikus, bizonyos írások pedig nem egyszer megengedhetetlen hangot ütnek meg a kormányfővel szemben.

Amint Simona Rodat megállapítja tanulmányában, hogy a 162 elemzett írásnak csak a 4 százaléka pozitív hangnemű, és mindössze egyetlen egy méltatja azt a tényt, hogy az ország kormányának élén első ízben egy nő áll, és értékeli ezt, illetve tartja örvendetesnek azt, ha Romániában egy nő fontos pozícióba kerül.

A tanulmány végkövetkeztetése egyébként az, hogy jóllehet Romániában nő vezeti a legfontosabb végrehajtó testületet, a kormányt, ez távolról sem vezetett oda, hogy az országban kialakuljon az a „hegemón nőtípus”, amely alapvetően befolyásolhatná a nemek közötti „hatalmi viszonyt” a társadalomban.

Kimaradt?