Hogyan loptak ki 55 milliárd eurót az európai adófizetők zsebéből?

Néhány év alatt több mint 55 milliárd eurót csatornáztak magukhoz Európában nemzeti államkincstárakból bankok, brókerek, pénzügyi befektetők, valamint adótanácsadói és ügyvédi irodák. Már korábban kiderült, hogy a “cum-ex modell” 30 milliárdos kárt okozott Németországnak, de most 12 ország oknyomozó újságírói azt is feltárták, hogy az ügylet sokkal kiterjedtebb, mint azt sejtették.

2013 őszén egy névtelen telefon futott be a Stern német magazin szerkesztőségébe. Az újságírók éppen gyűléseztek, kivéve az egyik munkatársat, aki – mint utólag megállapította – szerencséjére nem híve a szerkesztőségi értekezleteknek. A titkárságról tehát, mint egyetlen elérhető riporterhez, Oliver Schrömhöz irányították a hívást, aminek nyomán később kirobbant a cum-ex botrány. Egy nappal később Schröm egy Zürichbe tartó repülőgépen ült. Ott találkozott a titokzatos telefonálóval, egy svájci banki alkalmazottal, aki neve elhallgatását kérve beavatta a német médiában cum-ex modell néven ismertté vált adóelkerülési módszer részleteibe. (Egyes részleteibe – erre később visszatérünk.)

Schröm első cikke 2014 tavaszán jelent meg a Sternben, és egy német multimilliomos, Carsten Maschmayer és köre csalásaira fókuszált. Az ekkor feltárt 50 millió eurós svindli azonban eltörpül az adófizetőknek valójában okozott, nagyságrendekkel nagyobb kár mellett. A második körben Schröm és hét társa 31,8 milliárd euró értékű adócsalást tárt fel, majd kiderült, hogy a pénzügyi manőverek Németország mellett legalább másik tíz országot érintettek. Európa történetének egyik legnagyobb adócsalási botrányán 12 ország 38 oknyomozó riportere dolgozott hónapokon át. A Correctiv nevű projektben 180 ezer oldalnyi dokumentumot dolgoztak fel, mielőtt előálltak a végösszeggel: 55,2 milliárd euro. Ennyivel rövidítették meg a vizsgált 11 ország adófizetőit a cum-ex botrány résztvevői.

Mi a cum-ex?

A cum-ex nevet a német média adta ennek a rendkívül complex adócsalási módszernek, amelynek a lényege az, hogy a résztvevők – nagyvállalatok résztulajdonosai – egymásnak “kölcsön adják” a részvényeiket, azt a látszatot keltve az adóhatóságok előtt, hogy egy adott  tulajdonrésznek két tulajdonosa van. Az ügyletet lebonyolító bank ezután kiállít mindkét “tulajdonosnak” egy-egy bizonylatot arról, hogy a részvények után járó osztalékra adót fizettek. Ennek a birtokában a befektetők “visszaigénylik” a soha be nem fizetett adót.

A cum-ex név arra utal, hogy az egyik tranzakcióban a részvényt osztalékogosultsággal együtt adják el (cum dividend), a másikban az osztalék kifizetése után (ex-dividend). A módszer egyik változata a részvényarbitrázs.

Részvényarbitrázs – a dán példa

A Pro Publica portál 2016 júliusában írt arról, hogy a legnagyobb nemzetközi pénzintézetek – közül a Goldman Sachs, a Citigroup és a Merrill Lynch – éveken át számottevő összegeket csatornáztak át, több tízmillió eurós lyukat ütve a dán államkasszába.

A bankok hozzásegítették az olyan dán székhelyű vállalatóriások tulajdonosait, mint a Maersk, a Novo Nordisk, a Danske Bank vagy Carlsberg, hogy a kelleténél jóval kevesebb adót fizessenek. A módszer (legalább) három ügyletből áll. Először a tulajdonos kölcsön adja a részvényeit a banknak, amely egy második lépésben a tulajdonrészeket ideiglenesen olyan beruházóknak adja át, akik nulla vagy alacsony osztalékadót kötelesek fizetni. A tranzakciókat hónapokkal előre nyélbe ütik, de ténylegesen néhány nappal az osztalékfizetés előtt hajtják végre. Osztalékfizetés után a kölcsönbe adott részvények visszatérnek az eredeti tulajdonoshoz, az adóelkerüléssel megtakarított hasznon pedig megosztoznak a beruházók és a bankok.

Ezek a manőverek csak 2015-ben 400 milliós koronával (körülbelül 60 millió dollár) csökkentették a dán állam adóbevételeit, a CEPOS nevű agytröszt becslései szerint, ami egy 5,7 millió lakosú ország esetében nem elhanyagolható összeg. Például, ha ez a summa nem hiányzik, a költségvetési deficit 1,1 százalékkal kisebb lett volna az adott évben.

Mr. Cum-Ex: rettegett adóbehajtóból híres adóelkerülő

Ennek a módszernek a továbbfejlesztett változata a cum-ex. A Maschmayer és köre ügyleteit felfedő svájci szivárogtató csupán öt év elteltével, 2018. április 24-én tálalt ki igazán, de a kiléte továbbra sem ismert. Az oknyomozó újságírók által Benjamin Frey álnéven említett férfit filmes maszkmester tett felismerhetetlenné a Correctivnek adott interjúhoz. Frey nem akárki, hanem a Mr. Cum-Exnek becézett Hanno Berger jobbkeze.

Berger, egy pap fia, olyan szenvedéllyel védte a cum-ex ügyleteket, ami a fanatizmussal határos, és amire talán csak a neofiták képesek. Frey elmondása szerint, a későbbi Mr. Cum-Ex eredetileg a frankfurti adóhivatal igazgatója volt. A bankok rettegtek tőle. Annyira ügyesen végezte a munkáját, hogy a pénzintézetek egy idő után belátták, lehetetlen kicselezni, és úgy döntöttek, megvásárolják. Berger sokáig ellenállt a „beszervezési” kísérleteknek, de amikor egy ügyvédi iroda milliós nagyságrendű fizetést ajánlott fel neki, beadta a derekát. Ez 1996-ban történt.

Az egykori rettegett adóbehajtóból Németország leghíresebb adóelkerülője lett. Berger ügyfelei közé tartozott a BMW-gyárt birtokló Quandt család, az Adidas, a Karstadt (többmilliárdos forgalmat bonyolító üzletlánc). De Frey szerint Berger több válogatott futballistának dolgozott, sőt az egyik volt német államfőnek is. Berger cégénél – amely nem az egyetlen, csupán a leghíresebb – a rendes ügymenet része „megoldani a gazdagok adózási problémáit”, de végül ennél is messzebbre mentek. A cum-ex (illetve az egyik változata: a cum-cum) részvényügyleteknek köszönhetően az adózás – mintegy varázsütésre – már nem költségként jelenik meg, hanem hatalmas profit lehetőségeként.

„Mindenki, aki kölcsönöket kínált, részvényekkel kereskedett, pénzt fektetett be ebben az ügyben, mind tudták, hogy az adókasszából szerzik a hasznot” – állítja Frey, az ügy koronatanúja.

Soha nincs vége?

A botrány németországi kitörése után, 2016-ban módosították a törvényt, és azt remélkék, hogy  ezzel vége szakad a fent leírt „kereskedelemnek”. Az újabb határokon átnyúló titkos oknyomozás viszont arra utal, hogy a cum-ex modell tovább virágzik, sőt a profitráták még nőttek is a hatósági „zaklatásnak” köszönhetően.

Kimaradt?