Felmérés: a romániaiak szerint Magyarország a román állam második legnagyobb ellensége

A romániaiak továbbra is Amerika-pártiak, az európai szövetségesek közül leginkább Németországra támaszkodnának, és Oroszországot, illetve Magyarországot tartják a leginkább ellenséges országnak – derül ki az Avantgarde közvélemény-kutató intézet októberi felméréséből.

Mely országok Románia érdekeinek legnagyobb ellenségei, illetve melyek a jó barátai? Egyebek mellett erre a kérdésre kereste a választ felmérésében az Avantgarde közvélemény-kutató intézet. Az október 17. és 20. között végzett kutatás 803 fős mintacsoporton készült, a hibaküszöbe 3,2 százalékos.

Magyarország a második legnagyobb ellenség

A kérdésre, miszerint milyen országokkal kellene Romániának szorosabb kapcsolatot fenntartania, 37 százalék az Egyesült Államokat jelölte meg. A megkérdezettek 25 százaléka szeretné, ha Németország lenne a „kiválasztott”, míg a Románia hagyományosan jó barátjaként számon tartott Franciaország csak a harmadik helyre került, alig 11 százalékkal.

A megkérdezettek 9-9- százaléka szeretne szorosabb kapcsolatot létesíteni Kínával és Oroszországgal, a Nagy-Britanniához való közeledést csak 7 százalék támogatja. Az európai országok közül a válaszadók 45 százaléka Németországot látná szívesen Románia legfőbb szövetségesének, míg 29 százalékuk Franciaországot, 16 százalékuk Nagy-Britanniát részesítené előnyben. Oroszországot a megkérdezettek 7 százaléka akarja Románia szövetségesének, míg Olaszország mindössze 2 százalékot összesített.

Arra a kérdésre, hogy melyik állam a legnagyobb ellensége Románia érdekeinek, a megkérdezettek 31 százaléka Oroszországot, 9 százaléka Magyarországot, 5 százaléka az Egyesült Államokat, 4-4 százaléka pedig Franciaországot, illetve Németországot jelölte meg.

A „legnagyobb ellenségnek” tartott Oroszországot illetően sajátos a helyzet: a megkérdezettek 47 százaléka fontosnak tartaná Románia és Oroszország viszonyának javítását, 27 százalék pedig nem akarna változást a két ország kapcsolatában. Igaz, 24 százalék szerint Romániának még inkább el kellene távolodnia a Vlagyimir Putyin által vezetett Oroszországtól.

Több NATO-katonát az országba

A romániaiak Amerika-barátságát bizonyítja az a tény is, hogy a mintacsoport több mint fele, 53 százaléka azt szeretné, ha a NATO továbbra is fenntartaná katonai jelenlétét Romániában, 33 százalék pedig még több NATO-katonát szeretne az ország területén. A megkérdezettek 14 százaléka kívánná azt, hogy az Észak-Atlanti Szövetség csökkentse jelenlétét Romániában

Az amerikai rakétaelhárító rendszer romániai jelétét 59 százalék üdvözli, és csupán 20 százaléka tartja károsnak az ország biztonságára nézve. A megkérdezettek 21 százaléka nem tud véleményt nyilvánítani a kérdésben.

A mintacsoport tagjainak túlnyomó többsége (87 százaléka) azt szeretné, ha az Egyesült Államok következő romániai nagykövete folytatná elődje, Hans Klemm kiállását a korrupcióellenes küzdelem mellett; 74 százalék ugyanakkor fontosnak tartja Románia számára, hogy az ország megőrizze stratégiai partnerségét az Egyesült Államokkal.

Macron a legnépszerűbb

A világ vezető politikusai közül Franciaország elnöke a legnépszerűbb Romániában, Emmanuel Macronra 38 százalék „szavazott” a felmérésben. Az első helyet a francia államfő szinte holtversenyben szerezte meg, mivel a második helyre került német kancellár, Angela Merkel 37 százalékot kapott a népszerűségi listán. 29 százalékkal az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump harmadik lett, majd az Európai Bizottságot vezető Jean Claude Juncker következik.

Jóllehet Oroszországot és Magyarországot a megkérdezettek az ország legnagyobb ellenségének tekintik, Vlagyimir Putyinra és Orbán Viktorra a mintacsoport tagjainak 18, illetve 17 százaléka igent mondott. A Moldovai Köztársaság elnökének, Igor Dodonnak pedig be kellett érnie a hetedik hellyel, 11 százalékkal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?