Klímaváltozás: ötven fokos kánikula is lehetséges Romániában 2021 után

Megmarad ugyan a négy évszak, az időintervallumaik azonban módosulnak, 2021 és 2050 között pedig akár ötven fokos kánikulák is előfordulhatnak Románia déli felében – figyelmeztetnek a hazai meteorológusok a klímaváltozás kapcsán.

Roxana Bojariu, az Országos Meteorológiai Intézet klimatológiával foglalkozó főosztályának igazgatója szerint a tavasz az eddigieknél hamarabb köszönt majd be, a hőmérsékleti értékek a tél második felében pedig nagyobbak lesznek a megszokottnál. Hosszabb lesz a nyár is, és jócskán belenyúlik szeptemberbe, így tehát a tél lerövidül.

A hőmérséklet egész évben magasabb lesz a megszokottnál, az ősz kivételével, amikor nagyjából a megszokott hőmérsékleti értékek várhatók. Egy-két évtized után azonban már az ősz sem képez kivételt, az évszakra rányomja majd jegyét a „vénasszonyok nyara”.

Mindezek a prognózisok már jó ideje, nagyjából 1961 óta beigazolódtak. Elsősorban a nyarak szolgáltak rá bizonyságul, hiszen évtizedek óta sorozatban érkeztek a szokatlanul magas hőhullámok. Az elmúlt fél évszázadban a nyarak az átlagosnál melegebbek voltak, elsősorban az ország déli és délkeleti, valamint nyugati felében.

A folyamat a következő években, közép- és hosszútávon, a globális felmelegedéssel egy időben fölerősödik Romániában is, ahol a hőmérséklet – igaz, csak ritkán és egyelőre kis valószínűséggel – a déli országrészben elérheti a plusz ötven fokot is. Romániában például idén júniusban 1,7 fokkal volt magasabb a hőmérséklet az 1961-1990-es időszak átlagos értékeihez képest. Ugyanebben az évben a csapadék mennyisége 74 százalékkal haladta meg az 1981-2010-es időszak átlagát. Ennek az immár törvényszerűvé vált folyamatnak mindenképpen el kellene gondolkodtatnia az illetékeseket.

Több évszak egyetlen napon

A romániai időjárásról beszélve Roxana Bojariu kitért arra is, hogy szeptemberben voltak olyan napok, amikor egyszerre több évszakot is észleltek az országban: Bukarestben és az ország délkeleti felében a hőmérséklet csúcsértéke elérte a 33,4 fokot, miközben néhány óra eltéréssel, az esti és éjszakai órákban Aradon és a nyugati országrészben alig 1-2 fokot mértek.

A klíma Romániában igen változatos, hiszen az országban a Kárpátok láncolata valamint a Fekete-tenger nagymértékben befolyásolja az időjárást.A következő időszakban a hegyvidékeken egyre csapadékosabbá válik az idő, ami súlyos következményekkel, komoly árvizekkel járhat az országra nézve, hiszen ezekben a zónákban irtják, ahelyett, hogy telepítenék az erdőt.

Az erdő visszatartja ugyanis a csapadék jó részét, meggátolja a talajeróziót, emellett jelentősen befolyásolja a környezet mikroklímáját is, pontosabban nagy szerepet játszik a hőmérséklet csökkenésében. Ugyanakkor a téli időszakokban a hegyvidéki övezeteket egyre vastagabb hóréteg borítja majd, amely így csak igen későn olvad el, akkor, amikor már nyáriasra fordul az idő, a gyors olvadás pedig újabb árvizeket okozhat.

A klímaváltozásnak – jelentős hátrányai mellett –  turisztikai szempontból például előnyei is vannak Románia szempontjából. A mediterrán országokban ugyanis a globális felmelegedéssel egyidőben a hőmérséklet szinte elviselhetetlenné válik, a turisták tehát a Földközi-tengeri üdülőkről „átszoknak” inkább a román tengerparthoz – ahol ekkorra már mediterrán éghajlat lesz majd.

Kapcsolódók

Kimaradt?