Vegyes iskola kapja a magyar iskoláknak szánt pénzt Nagyváradon

Célirányos támogatást kapott a Bihar megyei tanácstól két nagyváradi magyar tannyelvű iskola, ám az összegeket más célra használja a nagyváradi önkormányzat. Ilie Bolojan polgármester a helyi költségvetés-kiegészítés csütörtöki vitáján arra hivatkozott, hogy a két tanintézmény épülete nem a város tulajdonában van.

A pénzösszegek "eltérítése" már a költségvetés-kiegészítés tervezetében is szerepelt, ezért tiltakozásul a két magyar iskola diákjai és szüleik töltötték meg a nagyváradi városháza dísztermét a csütörtöki önkormányzati ülés kezdetén. Ez láthatóan feldühítette Ilie Bolojan polgármestert, aki minden jelenlévőt alaposan kioktatott a költségvetés-módosítás vitáján.

A megyei tanács két nagyváradi iskolának adott célirányos támogatást : az Ady Endre Elméleti Líceumnak 180 ezer lejt a fűtési rendszer cseréjére, a Szacsvay Imre Általános Iskolának pedig 50 ezer lejt homlokzat-felújításra. Az önkormányzat a csütörtökön megvitatott költségvetés-módosításában a Nemzeti Liberális Párt frakciójának szavazatával ezt a 230 ezer lejt a Traian Vuia Műszaki Szakközépiskolához irányította át, bútorzat vásárlására. Kirei Melinda RMDSZ-es frakcióvezető azt javasolta, tegyék félre az említett összeget a helyzet megoldásáig, vagy utalják vissza a megyei tanácsnak, ha úgy vélik, törvénytelen lenne a célirányos felhasználás.

Kecse Gabriella tanácsos elmondta, hogy az Ady-líceum 700 diákja nem maradhat fűtés nélkül, míg a Szacsvay iskolába 900 gyermek jár, az épület homlokzata pedig közveszélyes a hulló vakolat miatt. A diákok szülei román állampolgárok, többségük Nagyváradon fizet adót, és megoldást szeretnének az évek óta fennálló problémákra, tette hozzá.

„Kétlejes cirkusz”

Ilie Bolojan polgármester „kétlejes cirkusznak” nevezte a történteket, a diákoknak pedig meg akarta magyarázni, hogy őket csak azért mozgósították az RMDSZ részéről, hogy megmutassák: egyesek jók, mások pedig rosszak. Ami az Ady Endre Líceumot illeti, közölte, hogy a város bérleti díjat fizet a római katolikus püspökségnek, amely az épület tulajdonosa, az egyház pedig egyhavi díjból rendezhetné a fűtés javítását. Ha a jelenlévők elmennének a katolikus püspökségre, valószínűleg megoldódna a fűtés kérdése, ironizált az elöljáró.

A Szacsvay épületét visszaigényelte a katolikus egyház, a peres eljárás miatt nem fektethetnek be ott, indokolta az elöljáró a döntésüket. Kifogásolta, hogy a megyei önkormányzat szerinte csak a holdudvarába tartozó önkormányzatokat támogatta, a liberális vezetésű településeket nem, Pásztor Sándor megyei tanácselnöknek pedig azt üzenete: ha valóban érdekli a megye magyar lakóinak sorsa, akkor gondoskodjon nemzetközi repülőjáratokról a nagyváradi reptérről, szerinte ugyanis ez javít a magyarok helyzetén is. A pénzt nem adják vissza, az az iskoláknak szánták és iskolára is használják fel, a Traian Vuia iskola bentlakását szerelik fel belőle, összegzett.

A polgármester támadta a frakcióvezetőt is, mondván: 16 éven át részt vettek a város vezetésében, képmutatás, hogy most foglalkoznak az iskola ügyeivel. Kirei Melinda megjegyezte: két éve önkormányzati képviselő, a fűtéshiány pedig nemcsak a diákokat, hanem az iskola bentlakását és a környék házainak lakóit is fenyegeti.

Mircea Mălan alpolgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat tulajdona a hőközpont, amelyet ideiglenes megoldással javítottak meg, és fel kellene újítani ahhoz, hogy ne menjenek szét a csövek, emellett nemcsak az iskola, hanem a környező házak fűtését is annak kell(ene) biztosítania. Azzal érvelt, hogy egy-két éven belül felújítják a Bémer (ma Ferdinand) teret, és a hőközpontot is kicserélik olyan modulokra, amelyek az egyes épületek fűtését biztosítják.

„Nem etnikai ügy”

Miután a költségvetés-módosítást 18 igen és 8 nem szavazattal elfogadta a tanács liberális többsége, megkérdeztük Szabó József megyemendzsert az ügyről. Megtudtuk, mindkét iskola részéről érkezett a megyei önkormányzathoz hivatalos kérvény, amelyekben az évek óta fennálló felújítási problémák megoldására kértek anyagi támogatást.

„Úgy, ahogy hasonló esetekben, a Bihar megyei önkormányzat ezeket a kéréseket számításba vette, és célirányos támogatást nyújtanak a nagyváradi önkormányzatnak. Ez a mai helyi önkormányzati ülésen tárgyalták meg költségvetés-kiegészítés formájában. A beérkező forrásokat ilyenkor szét kell osztani, és meg kell szabni a felhasználási módjukat. Sajnálatos, hogy egy ilyen kaliberű önkormányzat, mint a váradi, a jogos kérések ellenére más típusú beruházásokat finanszíroz, holott tudja nagyon jól, hogy ezeket a gondokat is meg kell oldani” – mondta Szabó József.

Hozzátette: szükség van arra, hogy az adófizető polgárok jogos kéréseit meghallgassák, és szükség esetén támogassák. „Most a támogatás megvolt, úgy látszik, az akarat nem volt meg hozzá. A  többségben lávő liberális helyi tanácsosok ezt elvetették, és teljesen más irányba küldték azt a támogatást, ami adott esetben két magyar iskolát érintett volna. Ez nem etnikai ügy, úgy véljük, hogy aki magyar ügyet akar ebből csinálni, hibázik. Azt gondoljuk, hogy a fűtésrendszer nemcsak az iskolát szolgálja ki, hanem a környéken lakó, nemcsak magyar polgárokat, ugyanakkor a Szacsvay-iskola főépületének homlokzata folyamatos problémát és veszélyt jelent azoknak, akik az utcában laknak. A vakolat nem válogat, hogy magyar ember vagy román ember fejére esik, ez veszélyt jelent a polgárokra, ez ellen lépni kell” – mondta a megyemenedzser.

Továbbá kifejtette, a megyei önkormányzat levélben tájékoztatta csütörtök reggel a nagyváradi helyi tanácsot, amely szerint aggályosnak találják, ha ebben a formájában átmegy a határozat, és azt kérték, hogy vagy vonják vissza, vagy üljenek le érdemben tárgyalni az esetleges jogi problémák megoldásáról. Választ nem kaptak. „Ilie Bolojan polgármester válasza, amit a tanácsülésen adott, szerintem cinikus és sértő volt, a távozó szülők is mélyen fel voltak háborodva, én is sajnálom, hogy egyáltalán ilyesmi megtörténhet Nagyváradon” – fogalmazott Szabó József.

Kimaradt?