Fizessenek helyi adót az állami intézmények is, kérik a polgármesterek

Az adómentességet élvező állami és önkormányzati intézményekre is ingatlan és területadót szeretnének kivetni a megyeszékhelyek polgármesterei.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester csütörtöki sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a municípiumok szövetségének múlt heti ülésén arról döntöttek az elöljárók, hogy törvénymódosítást kezdeményeznek annak érdekében, hogy adót tudjanak kivetni minden épületre és területre, függetlenül, hogy az magán vagy állami és önkormányzati tulajdonban van-e.

A romániai municípiumok polgármesterei indoklása szerint ezzel a törvénymódosítással jelentős bevételekhez jutnának az önkormányzatok, ugyanakkor az alkotmány is kimondja, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, mutatott rá Antal Árpád,  aki szerint ez alapján kezdeményezték a vonatkozó jogszabály módosítását. Sepsiszentgyörgy polgármestere hozzátette: támogatta ezt a kezdeményezést, hiszen a háromszéki megyeszékhelyen például a katonai lőtér óriási területére vagy a nagy méretű csendőrkaszárnyára is ki tudnák vetni a helyi adót. Ugyanakkor „hanyag-adót” is megszavaznának, hiszen az a tapasztalat, hogy az állami intézmények gyakran elhanyagolják épületeiket.    

A sepsiszentgyörgyi elöljáró a pénzügyminiszter által kilátásba helyezett adóamnesztiát is alkotmányellenesnek véli, hiszen nem lehet szabályos, hogy a piac egyik szereplője rendre kifizeti az adóját, a másik pedig adóhátralékot halmoz fel, amit végül eltörölnek számára. Antal Árpád emlékeztetett, hogy Eugen Teodorovici pénzügyminiszter bejelentése szerint az adóamnesztia az elmúlt években hatalmas adósságot felhalmozott állami vállalatokra lenne érvényes, hogy ne kelljen őket bezárni, és ne kerüljön veszélybe több ezer munkahely. A sepsiszentgyörgyi polgármester úgy véli, ha az állami vállalatok részt vesznek a versenypiacon, akkor a versenyhivatal kell hogy megállapítsa, hogy nem szabályos az adóamnesztia.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?