Negyedmillió autó fél év alatt – rekordot döntött a romániai gépjárműipar

A szó szoros és átvitt értelmében is dübörög az autóipar, mely az év első hat hónapjában közel 50 ezerrel több darabot gyártott, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Minden idők legjobb eredményét érte el 2018 első félévében a hazai autóipar, a legyártott járművek számát tekintve. Az Autógyártók és –importőrök Egyesületének adatai szerint hat hónap alatt 247 480 gépkocsi gördült ki a két üzemből, közel 25 százalékkal több mint az elmúlt év azonos időszakában. A korábbi csúcsot a 2013-as év jelentette, amikor 224 759 személyautó készült Romániában.

A termelés javát idén is a Renault csoporthoz tartozó Automobile Dacia Rt. adta, közel 176 ezer darabbal, míg a krajovai Ford gyárban 71 488 autót gyártottak. Bár a Dacia lényegesen többet termelt, a látványos növekedés mégis a Fordnak tudható be. A franciák csupán 5000 ezerrel több darabot állítottak elő mint tavaly, a Fordnál ellenben két és félszeresére nőtt a termelés.

Az utcai terepjáró viszi a prímet

Az utcai terepjárók iránti Európa-szerte megnövekedett keresletnek köszönhetően a Mioveni-ben működő Dacia üzem termelési kapacitásának 67 százalékát a Duster tette ki. Jelenleg a kisméretű városi terepjárók kategóriájában európai viszonylatban a Duster a harmadik az eladások tekintetében. Ez már csak azért is nagy szó, mivel a jelenlegi típus viszonylag új a piacon, 2017 végén kezdték el gyártani.

Jelenleg a Dustert két változatban gyártják, 1,6 literes benzin-, illetve 1,5 literes dízelmotorral. Kategóriájában a Duster produkálta az eladások legnagyobb arányú növekedését az első félévben, megelőzve az Opel Mokka X-t is.  Mioveniben a Duster mellett továbbra is gyártják a Logant, Logan MCV-t, a Logan MCV Stepwayt, a Sanderot, a Sandero Stepwayt, a Dokkert, a Dokker Vant és a Lodgyt.

A Ford az EcoSporttal tarolt

A Fordnál szintén újítottak, múlt hónapban kezdték el gyártani az EcoSport modell négykerék-meghajtású változatát. A cég vezetői nagy reményeket fűznek hozzá, arra számítanak, hogy a 4X4-es a teljes EcoSport eladások 10-20 százalékát fogja kitenni. A globális gépjárműipari adatszolgáltató, a Japo Dynamics adatai szerint az első félévben Európában több idehaza összeszerelt EcoSportot adtak el, mint Suzuki Vittarát, Audi Q2-t, Nissan Juke-t és Jeep Renegade-t.

Tavaly a Ford havi 5000-6000 gépkocsit gyártott Krajován, jelenleg azonban körülbelül 12 ezer autó készül a szerelőcsarnokokban. Az év végéig az amerikai vállalat várhatóan 140 ezer járművet gyárt majd le. Lévén, hogy a Dacia termelése 300 ezer darab körül lesz, az országos termelés meg fogja közelíteni a 450 ezer egységet, hozzávetőleg 7 milliárd euró értékben.

Újabb modellt készül gyártani a Ford

Az elkövetkező időszakban várhatóan tovább nő majd a hazai autógyártás volumene. A Ford májusban jelentette be, hogy egy újabb modellt is gyártani fog Krajován. Az üzem termelési kapacitásának bővítésére 200 millió eurót költenek, s további 1500 embert fognak alkalmazni. Jelenleg Románia az Európai Unió tízedik legnagyobb autógyártója. Abszolút értékben Németország az éllovas, a lakossághoz viszonyított termelés tekintetében pedig Szlovákia, ahol évi 1 millió gépkocsit szerelnek össze.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?