Egyre tekintélyesebbek a bevételek – hasít Erdélyben a fesztiválipar

A nézőszám és a bevételek alapján is az Untold az ország legnagyobb fesztiválja. A négy legnagyobb rendezvény tavalyi bevétele 100 millió lej volt, s további 250-300 milliós bevételt generáltak a helyi gazdaság számára. 

Körülbelül 100 millió lejes bevételt ért el tavaly az ország négy legnagyobb fesztiválja. A pénzügyminisztérium adatai szerint messze a legnagyobb szabású és a legsikeresebb rendezvény a kolozsvári Untold volt, 60 millió lejes bevétellel. Ez jegyeladásból és szponzorizációból jött össze, utóbbiból folyt be több a szervezők kasszájába. 2016-hoz képest az Untold bevételei megduplázódtak.

A második legnagyobb zenei fesztivál a konstancai Neversea volt, 18 millió lejes bevétellel. A dobogó legalsó fokára szintén erdélyi rendezvény, a napokban zajló bonchidai Electric Castle került, 11 millió lejjel. A kvartettbe a Bukarest közelében zajló Summer Well került még be, 8,4 millió lejjel.

A hallgatóság és a fellépők mellett a fesztiválok igazi nyertesei a taxisok, a vendéglátóipar és a kiskereskedelem. A Ziarul Financiar gazdasági napilap becslései szerint az említett négy fesztivál 2017-ben 250-300 millió lejes bevételt generált a szállók, panziók, éttermek, szállítási vállalatok, sörözők és boltok számára. Az Untold mennyei manna a kolozsvári lakástulajdonosok számára is, sokan elképesztő áron adják bérbe otthonukat néhány napra, bevételeik pedig semmilyen hivatalos statisztikában nem jelennek meg.

Nézőszámban is az Untold vezet

A fesztiválok nézőszám alapján összeállított rangsorát szintén az Untold vezeti. Az évről-évre Kolozsvár központjában zajló fesztiválra tavaly hozzávetőleg 110 ezer egyéni látogató váltott jegyet, a tavalyi négy nap összesített nézőszáma 330 ezer volt. Az abszolút csúcsot a világ első számú DJ-jeként számon tartott Armin van Buren koncertje jelentette, amelyen 90 ezer ember vet részt, online közvetítését pedig 30 millióan követték.

A szervezők statisztikái szerint az Untold közönségének körülbelül 10 százaléka külföldi. Bár a bevételek tekintetében csak harmadik, a nézőszám alapján második az Electric Castle. A Bánffy-kastély kertjében zajló fesztiválon tavaly 50 ezernél több egyéni látogató fordult meg, míg a Neversea 28 ezer embert vonzott.

A négy fő fesztivál egyéni látogatónak száma 2017-ben meghaladta a 200 ezer főt. A résztvevők hatalmas száma miatt a fesztiválok óriási marketingértékkel bírnak, amit a szervezők ki is használnak. Piaci források szerint a rendezvények fő szponzorai, a Transilvania Bank, a Kaufland, az Ursus vagy az Orange sokszázezer eurós szerződéseket kötnek a szervezőkkel.  

Erdély-központú a fesztiválipar

A romániai fesztiválipar súlypontja egyértelműen Erdélyben van. A felsoroltak mellett a Regátban egyetlen egy, sok nézőt vonzó zenei fesztivál van, a Iași megyei After The Hills. Erdély ellenben egy sor jelentős zenei rendezvény helyszíne: az Awake Gernyeszegen, a Vibe Marosvásárhelyen, a Rockstatdt Barcarozsnyón, a Double Rise pedig Torockón zajlik.

Ezek a bevételek tekintetében nem versenyezhetnek s négy naggyal, ugyanakkor a nézőszámuk nem sokkal marad el azoké mögött. A tavalyi Double Rise-on 22 ezernél több résztvevő volt, idén pedig 25 ezerre számítottak a szervezők, a Vibe pedig idén 34 ezer embert vonzott.

(Címlapfotó: az Untold Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?