Hivatalos: ennyivel fog drágulni a sör, az ásványvíz és a befőtt

Letett a kormány arról a tervéről, hogy 2 lejben határozza meg a betétdíjat, a héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet már 50 banira csökkentette az összeget. A betétdíjat az újrafelhasználható (újratölthető) és visszaváltható csomagolású termékekre vetik ki 2019. március 31-től.

A rendelet szerint a gyártóknak kötelesek feltüntetniük a termékeiken, ha a csomagolás visszaváltható. Meg kell szervezniük, hogy a vásárló a boltokban, ahol megvette a terméket, visszaválthassa a csomagolást. A betétdíjat a kasszabon felmutatásával lehet visszaigényeli, amennyiben a csomagolás visszaváltható állapotban van.

Azok a gyártók, akik egyebek mellett sört, alkoholt, üdítőitalokat, ásványvizet forgalmaznak a hazai piacon nem újratölthető (újrafelhasználható) csomagolásban (műanyag, fém), 2022. március 31-től kötelesek áttérni a visszaváltható rendszerre. A kormányrendelet kötelezi a gyártókat, hogy 2020-tól a termékeik minimum 5 százalékát újratölthető csomagolásban forgalmazzák. A sürgősségi kormányrendeletet itt olvashatja.

A Maszolnak korábban nyilatkozó kereskedők jelezték, az intézkedés miatt elképzelhető, hogy a betétdíj összegén kívül drágulni fognak az érintett termékek. A zöldek szerint nem kizárt, hogy a gyártók a betétdíj miatt még inkább a környezetet megterhelő műanyag fele fordulnak. A betétdíjról bővebben itt olvashat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?