Többletadót kaphatnak vissza a helyi cégek Háromszéken

Az adóemelés miatt duplájára emelkedett azon sepsiszentgyörgyi cégek száma, akik februárig kifizették egész évi ingatlan, telek és jármű adójukat, így 10 százalékos kedvezményben részesültek - tájékoztatta lapunkat Sztakics Éva. Az alpolgármester szerint tavaly a sepsiszentgyörgyi jogi személyek februárig 1,2 millió lejnyi adót fizettek be a városkasszába, idén azonban már 2 millió lejt törlesztettek. Gyakorlatilag a jogi személyek 60 százaléka eleget tett adó-befizetési kötelezettségének.sztgy

Mint arról beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat idén a jogi személyekre 50 százalékos adóemelést terhelt, vagyis az ingatlan értékének 1,8 százalékát kell adóként kifizessék. Emiatt a cégek idén iparkodtak februárig kifizetni adójukat, mert kaptak 10 százalékos kedvezményt. Számos sepsiszentgyörgyi cég és civil szervezet elégedetlen az adóemelés mértékével. Az önkormányzat azonban rámutatott, hogy az adók eddigi alacsony szinten tartásával elsősorban a nem helybéli vállalkozásoknak kedveztek.

Idén az a cél, hogy a nem helybéliektől elvegyék a többletadót, a helyi cégek pedig pályázat révén visszakapják a többletköltségüket. Ezt úgy oldják meg, hogy a költségvetésben 500 ezer lejes alapot különítenek el, amit kizárólag helyi érdekeltségű vállalkozók pályázhatnak meg. Erre a város költségvetésének elfogadása után kerül majd sor.

Kimaradt?