Nincs, aki nyilvántartsa az állatállományt Romániában?

Az állatorvosok szakmai egyesülete felszólította az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóságot (ANSVSA), hogy tartsa tiszteletben a törvényt, és vállalja az állatokat azonosító és nyilvántartó országos rendszer fenntartási költségeit. 

Az állatorvosok szakmai egyesülete sajtóközleményben hívja fel a figyelmet, hogy az afrikai sertéspestis romániai elterjedése különösen indokolttá teszi az állatok nyomon követését és ellenőrzését. Az ezt végző rendszer fenntartásának költségeit a törvény értelmében az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóságnak kell fedeznie - hívják fel a figyelmet a közlemény aláírói. 

Az állatorvosok emlékeztetnek, hogy 2015-től megszűnt a fenntartási szerződés az ANSVSA és az állatokat nyilvántartó országos rendszer között, a költségeket pedig ezt követően az állattartókra és állatorvosokra ruházták át. Ezt követően az állatorvosok szakmai szervezete több ízben felszólította az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóságot, hogy találjon megoldást a helyzetre, eredménytelenül. 

2018. július 9. óta az állatorvosok már nem végezhetnek az állatokat megfigyelő és nyilvántartó tevékenységet, mert ehhez olyan követelményeknek kell megfelelniük, amelyek - a közlemény aláírói szerint - törvényellenesek. Emiatt súlyos nézeteltérések alakultak ki az állattulajdonosok és a független állatorvosok között - figyelmeztetnek a szakemberek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?