Idén 63 kilométer megyei utat tesznek rendbe Bihar megyében

Erre az évre 50 kilométer, a Bihar Megyei Tanács kezelésébe tartozó utat újítanak fel vagy aszfaltoznak újra a megyében, ehhez további 13 kilométer aszfaltozását hagyhatják jóvá a megyei önkormányzat péntekre összehívott rendkívüli ülésén.

A munkálatokról Ioan Mang megyei alelnök számolt be, miután a liberális frakcióvezető, Ionel Avrigeanu sajtótájékoztatóján azzal vádolta a megyei tanácsot, hogy feleslegesen aszfaltoznak újra utakat, és nem dolgoznak ott, ahola az indokolt lenne.

A megyei önkormányzat csak a saját kezelésébe tartozó utakon végeztethet javításokat, az országos vagy helyi utakon nem, pontosította az alelnök. A megye kezelésében jelenleg 900,7 kilométer út van, 801,8 km aszfaltos, 98,88 km kövezett vagy földút.

A megye öt régiójában végeznek felújításokat vagy aszfaltoztak újra utakat ebben az évben, a munkálatok egy részével már elkészültek. Margitta környékén például 7,4 kilométer utat fejezett be a Dumexim Kft., a munkálatok költsége 1,2 millió lej volt. Belényes környékén a Drumuri Bihohor Rt. már elkészült 3,4 km úttal, két kilométeren még dolgoznak, szerződésük értéke 864 ezer lej.

Tenke környékén összes 10,4 km-nyi úton dolgozik az Imperial nevű cég, szerződésük értéke 1,7 millió lej. Nagyvárad környékén 11,7 km-nyi utat tetetnek rendbe 1,8 millió lejért az Extract Com elnevezésű céggel, Élesd környékén pedig 1,3 millió lejért 8,4 km-ni utat tesz rendbe a Carier Kft.

A megyei alelnök azt is elmondta, hogy egy kilométernyi út rendbetétele átlagban 170-180 ezer lejbe kerül, attól függően, hogy mennyire kell javítani például az út alapozását. Ami a földutakat illeti, ezek 57,1 kilométernyi szakaszán dolgoznak, további 26,8 km-nyi útnak készül a megvalósíthatósági tanulmánya, a munkát jövőre kezdik el, 14,9 km út leaszfaltozása 2019 után következik.

Kapcsolódók

Kimaradt?