Ez történik év végétől a vakációs utalványokkal

Alig vezették be a közszférában, máris a vakációs utalványok megszüntetését fontolgatja a kormány. A szolgáltatások értékjegyekkel történő kifizetése a turisztikai cégek egy részének sem tetszik.

Mint ismert, egy korábban elfogadott sürgősségi rendelet, illetve az egységes bérezési törvény is arról rendelkezik, hogy a közalkalmazottak 2018. november 30-ig a munkaadó intézmény  költségvetésének függvényében 1450 lej értékű vakációs utalványra jogosultak, amelyet csak Románia területén használhatnak fel.

Idén már nagyon sok közalkalmazott kapott ilyen értékjegyet. Az Antena1 szerint azonban a kormány azt fontolgatja, hogy az utalványokat jövőre készpénzzel helyettesítse, vakációs prémiumok formájában. Csakhogy utólag az alkalmazottaknak majd igazolniuk kell számlákkal, hogy az összeget üdülésre költötték.

A turisztikai vállalkozások egy részének amúgy sem nyerte el a tetszését a vakációs utalványok bevezetése. „A szállodák nem szívesen fogadják az értékjegyeket, mert az elszámolásuk 2-3 hétbe kerül, és egy százalékos járulékot is kell utána fizetniük” – nyilatkozta a Turisztikai Ügynökséges Országos Szövetségének (ANAT) alelnöke, Alin Burcea.

Kapcsolódók

Kimaradt?