Az alkalmazottak ijesztően nagy százaléka kap minimálbért

A munkakönyves munkavállalók közel 46 százaléka minimálbért kap Romániában – derül ki a hazai vállalkozók érdekvédelmi szervezete, a Piarom felméréséből, amelyet a munkaügyi felügyelet közreműködésével készült. Több mint 700 eurónál (3200 lejnél) nagyobb bért az alkalmazottak csupán 16 százaléka vihet haza hivatalosan.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint áprilisban a bruttó átlagfizetés 4512 lej volt, ez kézben körülbelül 2640 lejt jelent. Az átlagfizetés nagysága azt mutatja, hogy az alkalmazottak kis százaléka hatalmas béreket kap. A Piarom elemzője, Mihai Cioc elmondta, egyre ijesztőbb tendencia, hogy a munkaerőpiacon a fizetések a minimálbér köré tömörülnek. A közel 46 százalékos arányt 2017. október elsején érvényes munkaszerződések alapján számolták ki.

Mihai Cioc elmondta, ijesztő az a tendencia is, hogy egyre kevesebb a felsőfokú diplomával rendelkező munkavállaló, miközben nő a szakképzetlen munkaerő nagysága. Elgondolkodtató az is, hogy kétszer akkor a szakképzetlen munkavállalók aránya a 30 évnél fiatalabb munkavállalók körében, mint a szakképzetteké. Ez annak a jele, hogy az oktatást nem igazították hozzá a munkaerőpiaci elvárásokhoz – mutatott rá.

A munkavállalók legnagyobb része minimálbért Máramaros megyében (több mint 65 százalék), Suceava (több mint 64 százalék), Vrancea (62 százalék), Vaslui (61 százalék) és Hargita megyében (60 százalék) kap. Ez az arány Bukarestben a legalacsonyabb (34 százalék).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?