Gyorsult az ipari termelői árak növekedési üteme Romániában is

Gyorsult az ipari termelői árak növekedésének üteme az euróövezetben és az Európai Unióban májusban.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) kedden azt közölte, hogy az euróövezetben, éves összevetésben, 3,0 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők szerényebb, 2,7 százalékos emelkedésre számítottak az áprilisi 1,9 százalékos növekedés után. Havi összevetésben 0,8 százalékkal nőttek az ipari termelői árak májusban az áprilisi stagnálást követően. Szakértői várakozások átlagában kisebb, 0,4 százalékos növekedés szerepelt.

Az Európai Unióban 1 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 3,6 százalékos volt az emelkedés májusban. Áprilisban a havi szintű emelkedés 0,1 százalékot, az éves pedig 2,3 százalékot tett ki. A gyakran változékony energiaárakat nem számolva, a termelői árak éves összevetésben 1,4 százalékkal nőttek májusban az euróövezetben az április 1,3 százalék után, az unióban pedig 1,6 százalékkal az április 1,5 százalékot követően.

Éves összevetésben a legnagyobb emelkedést Nagy-Britanniában (6,7 százalék), Belgiumban (6,5 százalék), továbbá Észtországban, Görögországban, Magyarországon (egyaránt 5,5 százalék) és Romániában (5,3 százalék) mértek májusban. A legnagyobb csökkenést Írországban (2,7 százalék) és Luxembourgban (0,5 százalék) jegyezték fel.

Havi szinten Görögországban (2,4 százalék), Portugáliában (1,9 százalék), valamint Cipruson és Magyarországon (egyaránt 1,8 százalék) nőttek legnagyobb mértékben az ipari termelői árak, Romániában ez az arány 0,9 százalék, a legjobban pedig Írországban (0,5 százalék) és Lettországban (0,3 százalék) estek vissza.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában. Az Európai Központi Bank (EKB) elsődleges célja az árstabilitás fenntartása. A monetáris politikát alakító kormányzótanács arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Kapcsolódók

Kimaradt?