EB-alelnök is üzent Romániának a gázvezeték ügyében

Románia létfontosságú Európa energiabiztonsága szempontjából, ezért gázexportálási felelőssége meghaladja a nemzeti és a regionális kereteket - jelentette ki Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke hétfőn Bukarestben.

Az EB alelnöke egy energetikai fórumon vett részt, előtte megbeszélést folytatott Viorel Ștefan és Ana Birchall miniszterelnök-helyettesekkel. Sefcovic a konferencián mondott beszédében felidézte, hogy 60 évvel ezelőtt Románia volt az első ország Európában, amely gázt exportált, amikor az Európai Unió számára még nem volt prioritás az energiapolitika és az országok gázhálózatainak összekötése. Hangsúlyozta, az akkori és a mostani helyzet között az a különbség, hogy Románia jelenleg a világ legnagyobb gazdaságának része, felelőssége ezért meghaladja a nemzeti és a regionális kereteket, és Románia fontos partner Európa energiabiztonsága tekintetében.

Az Agerpres hírügynökség megállapította, hogy a nyilatkozat abban a kontextusban hangzott el, hogy az EU több évvel ezelőtt kötelezettségszegési eljárást indított Románia ellen azért, mert Bukarest akadályozza a gázexportot. A biztos úgy vélte, Románia fontos szerepet játszhat a fekete-tengeri földgáz kitermelésének köszönhetően és örömmel állapította meg, hogy Bukarest együttműködik Brüsszellel a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázfolyosó és egyéb interkonnektorok megépítése érdekében, amelyek konszolidálhatják az unió energiapiacát főként a kelet-közép-európai térségben, amely hosszú ideje az orosz gáztól függ. 

A BRUA gázvezetékről Viorel Ștefan miniszterelnök-helyettes elmondta: Bukarest azt szeretné, ha a vezeték az eredeti tervben szereplő nyomvonalhoz minél közelebb haladna és megerősítette, Románia elkötelezett, hogy saját területén a vállalt határidőre megépüljön a vezeték.

Kapcsolódók

Kimaradt?