Több mint 1 milliárd órát töltöttünk telefonálással tavaly

A telefonkészüléket egyre inkább internetezésre használjuk, 2017-ben a beszélgetésekre fordított idő és az sms-ek száma is visszaesett.

Több a mobiltelefon Romániában, mint az ember – derül ki a telekommunikációt felügyelő országos hatóság, az ANCOM adataiból. 2017 végén az országban 22,4 millió mobiltelefon volt használatban, 2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, 100 lakosra 114 készülék jutott. Egy év alatt a bérletek száma 5 százalékkal nőtt, 12,1 millióra, a feltöltőkártyáké ellenben 9 százalékkal csökkent, 10,3 millióra.

Jelenleg a hazai felhasználók körülbelül 60 százalékának van okostelefonja. Ezek aránya városi környezetben lényegesen nagyobb, 80 százalék. A szakértők véleménye szerint két-három éven belül az okostelefonok aránya már országos viszonylatban is eléri majd a 80 százalékot. Tavaly 4,5 millió okostelefon talált gazdára idehaza. Ez távolról sem jelenti azt, hogy ennyivel nőtt volna az okostelefon-tulajdonosok száma, többségükkel régebbi smartphone-modelleket váltottak le.   

Már nem menő az sms

2017 folyamán 98,6 milliárd percet, vagyis 1,14 milliárd órát töltöttünk telefonálással, s ez az elképesztő időtartam alacsonyabb az egy évvel korábbinál, körülbelül 3 százalékkal. Egy átlagos romániai mobiltelefon felhasználó havonta 4 órát és 14 percet beszélgetett, a hívások átlagos hossza pedig kifejezetten rövid, csupán 2 perc 39 másodperc volt.

Az sms népszerűsége még nagyobb mértékben csökkent, mint a verbális kommunikációé, 14 százalékkal. Tavaly 15,8 milliárd sms-t küldtünk, fejenként havi átlagban 58 darabot. A telefonbeszélgetések időtartamának és az sms-ek számának a csökkenése a kommunikációs szokások átalakulását mutatja: a fiatalok inkább csetelnek a közösségi médián vagy valamelyik messenger-csatornán (Viber, WhatsApp stb.).

Külföldre egyre többet telefonálunk

A külföldi hívások, illetve sms-ek száma ellenben látványosan megnőtt, köszönhetően a roaming-díjak eltörlésének az Európai Unión belül. A külföldre menő hívások száma 196 százalékkal nőtt, 1,5 milliárd percre, az onnan érkezőké pedig 81 százalékkal lett nagyobb, elérte a 2 milliárd percet. A határokon át váltott sms-ek száma 238 millió volt, 58 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A mobiltelefon felhasználása egyre nagyobb mértékben tolódik el a telefonálástól az internetezés felé. Egyetlen év alatt megduplázódott, 103 százalékkal nőtt a hazai telefonok internetes adatforgalma, 343 ezer terabyte-ra. Egy átlagos okostelefon-felhasználó havi adatforgalma 1,42 gigabyte volt. A hazai okostelefon-tulajdonosok többsége a közösségi médiát követi a készüléken, de egyre többen olvasnak sajtót, illetve vesznek igénybe szolgáltatásokat (taxi, ételrendelés, helyfoglalás moziban stb.), vagy vásárolnak webáruházakból. A legfrissebb adatok szerint a hazai online kereskedelem közel 40 százaléka okostelefonon keresztül történik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?