Ismét a rangsor végén: nagyon kevesen utazunk el nyaralni

Az Európai Unió lakosságának több mint egyharmada nem utazott el nyaralni 2016-ban, az otthon maradók csaknem fele pénzügyi okokra hivatkozott - közölte a tavalyelőtti adatokat összesítő jelentésében az unió luxembourgi központú statisztikai hivatala pénteken. Románia az az ország, ahol a legkevesebben mennek el nyaralni. 

Az Eurostat felmérése szerint az EU lakosságának 37,9 százaléka nem utazott sehová a vizsgált időszakban. Ennek okaként 47,8 százalékuk pénzügyi, 19,5 százalékuk egészségügyi, 13,3 százalékuk családi okokra hivatkozott és 20,2 százalékuk nem kívánt egyáltalán utazást tenni. Turisztikai célú utazás elmaradása legfőbb akadályaként a pénzügyi problémákat említette minden korosztály, kivéve a 65 év felettieket, ahol az egészségügyi okok voltak a leggyakrabban említett akadályok.

Romániában 2016-ban a lakosság 76 százaléka nem utazott el nyaralni, még a bolgárok is megelőznek ebben a tekintetben. Ennek indokaként 55,3 százalékban pénzügyi nehézségeket, 12,8 százalékban egészségügyi, 8.9 százalékban családi okokat és egyéb kötelezettségvállalásokat jelöltek meg. Az otthon maradók 13,1  százaléka munkára, vagy tanulásra hivatkozott és 4,9 százaléka nem kívánt semmilyen utazást tenni.

A jelentés kiemelte, hogy a pénzügyi korlátokat legtöbben Görögországban (a lakosság 75 százaléka), Portugáliában (a lakosság 66 százaléka) és Horvátországban (a lakosság 62 százaléka) jelölte meg utazásuk elmaradásának legfőbb okaként. Az utazás iránti érdeklődés hiánya legnagyobb mértékben, 60 százalékban Svédország lakosságára volt jellemző, őket Szlovákia (57 százalék), Portugália (53 százalék), majd Belgium (44 százalék) és Ausztria (38 százalék) követte. Egészségügyi problémákra legtöbben Németországban (39 százalék) és Csehországban (40 százalék) hivatkoztak. Munkára, vagy tanulmányi kötelezettségekre legtöbben Portugáliában (31 százalék), Belgiumban, Németországban és Ausztriában (mindhárom országban 25 százalék) hivatkoztak.

Az uniós lakosság 62 százaléka legalább egyszer tett turisztikai célú utazást. A lakosság ötven százaléka legalább egy éjszakát is magában foglaló belföldi utazást tett és közel egyharmada legalább egyszer külföldre utazott - közölték.

Kapcsolódók

Kimaradt?