A Világbank nem tudott a Ploieşti-Brassó autópályaterv visszavonásáról

A Világbank nem kapott semmilyen értesítést a kormánytól arra vonatkozóan, hogy visszavonták a Ploieşti-Brassó autópályát előkészítő tervet - nyilatkozta pénteken Tatiana Proskuryakova, a Világbank Romániáért és Magyarországért felelő menedzsere. 

'Mi a sajtóból értesültünk arról, hogy a visszavonták ezt a tervet, a román kormánytól semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk. Úgy értettem, hogy a kormány nem kíván együttműködni a Világbankkal, hanem saját forrásból akarja fedezni az előkészítési munkálatokat. Először is csalódott vagyok, mert sokat fektettünk ebbe a projektbe, és azt gondolom, hogy egy nagyon jó tervet készítettünk elő. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a Világbank szándéka elsősorban az volt, hogy előkészítse a tervet, nem feltétlenül az, hogy finanszírozza. Nem tárgyaltunk mostanában a kormánnyal, természetesen az ő felelősségük dönteni arról, hogy egyik vagy másik projektet részesítik előnyben' - mondta az országmenedzser az intézmény székhelyén tartott sajtóértekezleten. 

Meglátása szerint Románia azért van lemaradva az infrastruktúra területén, mert a projekteket nem készíti megfelelőképpen elő és emiatt nem sikerül lehívnia az európai alapokat sem. 'Mi megpróbáltunk egy olyan tervet készíteni, amelyet valamiféle mintának lehessen használni hasonló beruházások esetén, de úgy értem, hogy most a kormány maga akarja ezt megoldani. Semmi gond a részünkről, fontos, hogy mindent jó előkészítsenek' - mondta Tatiana Proskuryakova. 

Hozzátette: a kormány jelenleg egy, a köz- és privátszféra partnerségére (ppp) vonatkozó, 2005-ben kidolgozott megvalósíthatósági tanulmány alapján akarja kivitelezni az autópálya projektjét, amelynek működőképességével kapcsolatban komoly fenntartásai vannak, 'mert tíz év az nagyon hosszú idő'. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?