Románia az Európai Unió tagállamai között utolsó helyen áll az innováció terén

Svédország ismét első helyen áll az Európai Unióban innováció terén, majd Dánia, Finnország, Hollandia, Nagy-Britannia és Luxemburg következik a rangsorban, Románia pedig az utolsó - derül ki az Európai Bizottság 2018-as, az innováció terén készített kimutatásából. 

A pénteken közzétett jelentés szerint az EU továbbra is fejlődést mutat az innováció terén, de további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy világszinten megnövelje versenyképességét. Románia teljesítőképessége e téren 2010 óta csökken. Elżbieta Bieńkowska belső piacért, iparért és vállalkozásokért felelős biztos a jelentés ismertetésekor kifejtette, az EU tagállamainak, az ipari szakterületeknek és a számos kis-és középvállalatnak együtt kell dolgoznia ahhoz, hogy Európa az élvonalban maradjon az innováció terén. 

A kimutatás szerint előrelépés történt Málta, Hollandia és Spanyolország esetében, Svédország jár az élen az EU-tagállamok között. Az EU valamennyit behozott lemaradásából fő versenytársaihoz - Kanadához, Japánhoz és az Amerikai Egyesült Államokhoz - képest, de az egyenetlenségek felszámolása és a Kínával szembeni lépéselőny megtartása érdekében a tagállamok összehangolt erőfeszítésére van szükség. 

A jelentés adatai alapján 2010 óta 5,8 %-kal nőtt az Európai Unió teljesítménye innovációs szempontból, de a lebontásból kiderül, hogy csak 18 tagállamban mértek növekvő tendenciát, míg 10 államban - köztük Romániában is - csökkent a teljesítény ezen a téren. Románia mellett Ciprus a második sereghajtó, ami az újítások terén elért eredményeket illeti. 

Az EU lépéselőnye Kínával szemben jelentősen lecsökkent, miután Kína háromszor gyorsabban fejlődött innovációk terén, mint az Unió. Dél-Korea mögött Európa lemaradt, de ez a hátrány még behozható a becslések szerint. Az európai innovációs teljesítményre vonatkozó kimutatást évente elkészíti az EB, hogy elemezni tudja az egyes országok kutatási és innovációs rendszereinek hatékonyságát és segítséget nyújtson a tagállamoknak teljesítményük növelése érdekében. 

Kapcsolódók

Kimaradt?