Cseke Attila: a helyi közvagyonról ezután helyben döntenek, nem Bukarestben

Döntőházként szavazta meg szerdán a szenátus, hogy ezután a helyi közvagyonról helyben rendelkezhessenek az önkormányzatok. Nem kell Bukarestből kormányhatározatra várni hónapokig a helyi és megyei közvagyon jóváhagyásához - olvasható az RMDSZ hírlevelében. 

Emellett az elfogadott törvénymódosítás szerint a helyi önkormányzatok döntenek ezentúl arról is, hogy a közigazgatási magántulajdonban lévő telkeket, amelyeken valamilyen építmény található, koncesszióba adja-e az ingatlan tulajdonosának. Az említett két rendelkezés dencentralizálja, és ezáltal egyszerűbbé, gyorsabbá teszi a helyi közvagyonról szóló döntéseket. 

„Jelenleg a helyi és megyei közvagyon összeírását a helyi, illetve megyei önkormányzatok végzik. Az adatokat megyei szinten összegyűjtik és Bukarestbe küldik jóváhagyásra a kormánynak. Ez a procedúra az RMDSZ szerint túl bonyolult és időigényes, a kormányhatározatra való várakozás megbénítja az önkormányzatok működését, ez idő alatt nem tudják a közvagyon részeit közszolgáltatók rendelkezésére bocsátani, és nem köthetnek koncessziós szerződést sem ezekre. A normalitás ebben az esetben is az kell legyen, hogy a helyi ügyekről helyben lehessen dönteni, ne Bukarestből. Ezért az RMDSZ támogatta a módosítást” – magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerdán a 2017/555-ös jogszabály szavazását követően.

A szövetség közigazgatási szakpolitikusa beszámolt arról a rendelkezésről is, amely azoknak a közigazgatási tulajdonban lévő telkeknek az esetéről rendelkezik, amelyeken valamilyen építmény található. „Ezután a helyi önkormányzatok koncesszióba adhatják az építmény tulajdonosának azokat a közigazgatási magántulajdonban lévő telkeket, amelyeken az illető ingatlan, létesítmény, építmény áll. Később a koncesszió alapján akár el is adhatják ezeket a telkeket. Országszerte rengeteg olyan eset van, hogy olyan területre építkeztek jóhiszemű lakosok, amely a helyi közvagyon részét képezi. Amikor elkezdték az építkezést, nem voltak tudatában ennek a ténynek, mivel nem voltak megfelelően tisztázottak a tulajdonviszonyok. Az ő problémájuk megoldására nyújt lehetőséget az elfogadott módosítás. A koncesszióba adás, illetve az esetleges eladás eljárásmódját a helyi vagy megyei önkormányzatok határozzák meg” – hangsúlyozta Cseke Attila.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?