Az EU mintegy 246 millió eurót ad erdélyi autópálya-fejlesztésre

Több mint 246 millió eurót biztosít az Európai Unió kohéziós forrásokból észak-erdélyi közútfejlesztésre - jelentették be kedden Brüsszelben.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint ezt az összeget a Marosvásárhely-Marosugra-Aranyosgyéres autópálya-szakaszra építésére fogják fordítani.

"A stratégiai fontosságú európai közlekedési folyosók egyikén fekvő új autópálya megépítése hozzá fog járulni Erdély gazdasági növekedéséhez azáltal, hogy segíti a turizmust ebben a gyönyörű régióban" - közölte Corina Crețu regionális politikáért felelős uniós biztos. "A projekt legfőbb haszonélvezői természetesen a helyi lakosok lesznek, akik gyorsabban és biztonságosabban közlekedhetnek a jövőben" - tette hozzá.

Az autópályának köszönhetően a tervek szerint 55 percre rövidül az út Marosvásárhely és a Kolozsvárhoz közeli Aranyosgyéres között. A munkálatok várhatóan jövő év októberéig fognak tartani.

Az Európai Bizottság közlése szerint a 2014-2020-as pénzügyi ciklusban a kohéziós alapokból Románia 22 milliárd eurót hívhat le, amelyből 5,1 milliárd euró fordítható nagy infrastrukturális beruházásokra. 

Kapcsolódók

Kimaradt?