„A mezőn már nem dolgozik senki, a vidékiek szociális segélyért állnak sorban”

A mezőn már nem dolgozik senki, a vidékiek valamennyien a polgármesteri hivatal ajtajában szociális segélyért állnak sorban - jelentette ki hétfőn egy szakértekezleten Laurenţiu Baciu, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének (LAPAR) elnöke. 

''90-től mostanig hibát hibára halmoztunk. Gyűjtjük az adatokat, gyártjuk a stratégiákat, de a mindennapi valóság egészen más. Nincsenek mezőgazdasági szakközépiskolák. Ezrek végeznek az egyetemi szakoktatásban, de azok nem térnek vissza falura. A vidéki lakosság elöregedik. Mondta a minap egy lelkész, hogy községében idén 11 temetés és egy keresztelő volt - ez tragédia' - mondta Baciu. 

Kifejtette: a földet megművelők száma egyre csökken. "Gyakorlatilag nincs, kinek fizetést adj, az embereket nem érdekli a munka, viszont rengetegen állnak sorban szociális segélyért a polgármesteri hivatal ajtajában. Ismerek egy helyet Neamţi megyében, ahol több mint ezren kapnak szociális segélyt, de egy embert nem találsz, aki dolgozna" - folytatta Baciu. 

Számítása szerint eurómilliárdok mennek el szociális segélyre úgy, hogy ennek kedvezményezettjei nem fizetnek sem adót, sem társadalombiztosítást, sem járulékokat, és nem érdekli őket a tanulás sem. "A polgármesterek nem világosítják fel a jogaikról, hanem azt mondják nekik, hogy ha elmennek dolgozni, nem kapják tovább a szociális segélyt, a napszám azonban nem befolyásolja az állami segélyt" - tette hozzá a LAPAR elnöke. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?