A román gazdaság az unió második leggyengébb teljesítményét nyújtotta idén

A román gazdaságban stagnált a nemzeti össztermék (GDP) és az ország az unió második leggyengébb teljesítményét nyújtotta az első negyedévben - jelentette ki egy keddi szakkonferencián Ionuţ Dumitru, a Pénzügyi Tanács elnöke. 

"Az első évnegyedben a gazdasági növekedés erős lassulását figyelhettük meg. Az ipar gyengén teljesített az előző negyedévhez képest. A kiskereskedelmi forgalom csökkent az előző negyedévhez képest. A magyarázat a fogyasztó közérzetének romlásában keresendő... Miután az utóbbi években a fogyasztói közérzet javulásának voltunk tanúi, a múlt év végi úgynevezett adóügyi forradalom mindent felforgatott, a fogyasztó közérzete zuhanni kezdett, elment a kedve a költekezéstől, és ez megmutatkozik az idei első negyedév számaiban. Európai kitekintésben 2018 első negyedéve nagyon gyengének mondható Románia szempontjából. Való igaz, hogy az európai gazdasági növekedés is lassult, de Romániában stagnált a GDP, és az ország a második leggyengébb teljesítményt nyújtotta az unióban' - mondta Dumitru. 

Kifejtette: a negyedéves gazdasági növekedés nulla, és a 4%-os éves növekedés a korábbi negyedévek teljesítményének tudható be. Dumitru "nagyon törékenynek" nevezte a múlt évi gazdasági bővülést. "Amikor éves szinten 7 %-ról 4 %-ra esel vissza, negyedéves szinten pedig nulla növekedést produkálsz, akkor felvetődik a kérdés, hogy mennyire volt szilárd a múlt évi gazdasági bővülés" - nyilatkozta Dumitru. 

Ugyanakkor kifejtette: a múltbeli gazdasági növekedés egyensúlyzavart okozott. Így például nagymértékben nőtt a külkereskedelmi hiány, mert nőtt ugyan az export, de még nagyobb mértékben nőtt az import, és emiatt egyre nagyobb lett a folyó fizetési mérleg hiánya. "A fizetésimérleg-hiány valahol 3% körül van. Igaz ugyan, hogy történelmi összevetésben ez jóval alacsonyabb, mint a válság előtt volt, de európai mértékkel mérve, az új nemzetközi gazdasági realitás körülményei között Romániának nagy a folyó fizetési mérleg hiánya. Ha a múlt esztendő eredményeit nézzük, akkor a harmadik legnagyobb fizetésimérleg-hiányunk van' - mondta Dumitru. 

Kifejtette: az európai országok nagy többségének fizetésimérleg-többlete van. 

Az országos statisztikai intézet május 15-én közzétett adatai szerint az országos nemzeti össztermék 2018 első negyedévében, valós értéken, ugyanazon a szinten maradt, mint 2017 negyedik évnegyedében volt. Másrészt, az elmúlt esztendő első negyedévéhez képest, a nyers adatok szerint 4 %, a szezonálisan kiegészített adatok szerint 4,2%-os volt a gazdasági növekedés. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?