Teodorovici: a nyár folyamán szakemberekkel kielemezzük a kettes pillért

A nyár folyamán szakemberekkel kielemezzük a nyugdíjrendszer második pillérének helyzetét - jelentette be Eugen Teodorovici pénzügyminiszter az ellenzék által benyújtott egyszerű indítvány parlamenti vitájában. 

'Tíz év működés után (...) természetes, hogy ki kell elemezni minden finanszírozási mechanizmust (...). Egy nyilvános tanácskozás lesz az összes érdekelt szakember bevonásával. Nem abból indulunk ki, hogy megszüntessük, vagy átalakítsuk a második pillért. A tárgyalásokra június-júliusban kerül sor' - jelentette ki a pénzügyminiszter. 

Teodorovici szerint arról is beszélni kell, hogy mennyibe kerül a második pillér fenntartása, de nem merül fel a magánnyugdíjalap államosítása. 'Két dolgot szeretnék leszögezni. Elsősorban: nem merült fel a magánnyugdíjalap államosítása. Én azt mondtam, hogy ki kell elemezni a működését. (...) Másodsorban: mint román állampolgár, mint egy baloldali párt tagja, és nem utolsó sorban - sőt, talán éppen ezért - mint a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormány pénzügyminisztere, soha nem fogom mérlegre tenni az államháztartási hiányt a polgárok jövedelmével, legyenek azok bérek vagy nyugdíjak. Soha!' - hangoztatta a miniszter. 

Teodorovici azt hozta fel példának, hogy 2018 első négy hónapjában az Országos Adóhatóság (ANAF) 101,1%-ban gyűjtötte be az adót, 'ez 12,4%-os, azaz 8 milliárd lejes többletet jelent az elmúlt esztendő hasonló időszakához képest'. Kifejtette: a társadalombiztosítási járulék terhének átruházása a munkáltatóról a munkavállalóra jelentős módon befolyásolta a járulékok begyűjtését: a 2018 első négy hónapjában befolyt összeg 26,85%-kal haladja meg az egy évvel korábban regisztráltat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?