Csík Expó: több mint 200 ezer eurós üzleti siker egy év alatt

Hatékonyan hozzájárul a térség gazdasági fejlődéséhez a Csík Expó, csak az elmúlt egy évben 16 jelentős üzletek köttetett annak eredményeként – állapították meg a szervezők az esemény hivatalos csütörtöki megnyitóján a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában.

Székelyföld legnagyobb, 28-ik alkalommal megszervezett vásárára az ország minden szegletéből érkeznek kiállítók, de számos magyarországi cég is jelen van. A termék- és szolgáltatásszemle hivatalos megnyitóján a főszervező Expo-Har részéről Földi Zsuzsánna ügyvezető-igazgató elmondta, hogy az eseményre minden évben a már jól megszokott kiállítók mellék rendre újak is csatlakoznak. Hozzátette, ezért is nagy segítség a város részéről, hogy a kiállítás rendelkezésére bocsátja a sportcsarnokot, sőt ingyenes standhelyet biztosít.

Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán megemlékezett Csipor Attiláról, az Csík-Expó két évvel ezelőtt elhunyt egykori főszervezőjéről, „aki hitt benne, elindította és lelkesedésével magával ragadott mindenkit”. A polgármester bízik benne, hogy a kiállítók és vásárlók egyaránt azzal a gondolattal távoznak az expóról, hogy érdemes volt ott lenni.

Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor meglátása szerint az expó minden évben különleges lehetőséget nyújt a vállalkozóknak a bemutatkozásra, termékeik elérhetővé tételére. Ugyanakkor a kiállítás seregszemle is, valamint a tükörbenézés lehetősége mind a vállalkozók, mind pedig az önkormányzatok számára.

„A vállalkozás állandó és ádáz verseny, ha hibát követünk el, akkor csak magunkat okolhatjuk. Ezt is jelenti a tükörbenézés: ha másnak jobban megy, akkor magunkban kell keresnünk potenciált, hogy jobbak legyünk” – vélte a szenátor.

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba szerint Székelyföldön vállalkozni olyan, mint a Gulliver Lilliputban története, vagyis a sok lúd disznót győz elve érvényesül. Mivel a térségben az alacsony lakosságszám miatt nem gondolkodhatnak nagyiparosításban, a kis- és középvállalkozások feladata a gazdaság fellendítése.

A megyei tanács elnöke arra biztatta a székelyföldi vállalkozókat, hogy merjék az ország más megyéiben is megvetni a lábukat. Hozzátette, a megyei és városi önkormányzatok, illetve a politikum dolga elérni, hogy intézkedések révén segítsék a vállalkozói szférát. Véleménye szerint a szakképzésektől a térségmarketingig, mindent együtt kell megvalósítsanak.

Orosz-Pál Levente, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. székelyudvarhelyi regionális irodájának vezetője köszöntőjében elmondta, hogy ezelőtt 28 évvel még senki nem gondolta volna, hogy mostanra nem lankad a lelkesedés az expó iránt.

„Ma már nemcsak a helyi, hanem az anyaországi vállalkozók is szívesen jönnek el az expóra. Hiánypótló a kiállítás és a konferencia, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a térség gazdasági fejlődéséhez. Csak az elmúlt évi expó után 16 üzleti siker született, több mint 222 ezer eurós gazdasági eredményről számolhatunk be” – jegyezte meg az irodavezető, aki hozzátette, hogy idén 17 magyarországi cég van jelen a kiállításon.

Az expó csütörtöktől vasárnapig várja az érdeklődőket, látogatóknak a belépés idén is ingyenes. A főszervező Expo-Har, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. székelyudvarhelyi regionális irodája és a Csíki Vállalkozók Egyesülete üzleti fórumot is szervez, amelyet a Kájoni János Megyei könyvtár előadótermében tartanak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?