A megye egyre több településén isznak aradi vizet

Jó minőségű vizet ígérnek elfogadható áron azoknak a településeknek, amelyek a közelmúltban csatlakoztak az Arad Megyei Közösségi Víz- és Csatornahálózat-fejlesztő Egyesülethez. Ennek értelmében az érintett községekben az aradi Vízművek biztosítja majd az ivóvízszolgáltatást.

Több mint 50-re nőtt azoknak a közigazgatási egységeknek a száma, amelyek az Arad Megyei Közösségi Víz- és Csatornahálózat-fejlesztő Egyesületnek a tagjai, és amelyekben az aradi Vízművek a vízszolgáltató. Legutóbb Németpereg, Ottlaka és Nagyzerénd községek léptek be az egyesületbe, amelynek hosszú tárvú stratégiai célja – az európai uniós előírásokkal összhangban –, hogy minden Arad megyei településen legyen vezetékes ivóvíz és szennyvízhálózat.

A törvény szerint a községi önkormányzatok már nem végezhetnek ivóvízszolgáltatást, hanem egy új, az illető önkormányzatnak alárendelt vízszolgáltató vállalatot kellene létrehozniuk. Ez viszont jelentősen megemelné a költségeket – magyarázta Kovács Imre, Németpereg polgármestere.

„A jelenlegi 2,50 lejes köbméterenkénti ár négyszeresére, azaz tíz lejre kellett volna emelnünk az ivóvíz árát, hogy ez működőképes legyen. Ehelyett azt láttuk jónak, hogy inkább átadjuk a szolgáltatást a Vízműveknek, amely az eddiginél alig drágábban, köbméterenként 3,50 lejért adja majd a vizet. A cél végül is az, hogy a lakosság megfizethető áron jó minőségű vízhez jusson” – mondta az elöljáró.

A község mindkét településén, Németperegen és Kisperegen is működik az ivóvízhálózat, de nincs minden háztartás rácsatlakozva a vezetékre, de a polgármester szerint „ez bármikor megoldható”. A csatornázásra még várni kell, ugyanis a két faluban a lakosság száma nem éri el a kétezret, ezért Kovács Imre szerint vélhetően csak 2020 után kezdik meg a csatornázási munkálatokat.

A szintén a magyar határ mentén lévő Ottlaka és Nagyzerénd is csatlakozott az Arad Megyei Közösségi Víz- és Csatornahálózat-fejlesztő Egyesülethez. Zerénden és a közigazgatásilag hozzátartozó Feketegyarmaton jelenleg 12 kilométernyi ivóvíz- és négy kilométer csatornahálózat működik, de az önkormányzat nyert egy fejlesztési projektet, amiből mind a 17 kilométernyi vezetéket szeretnék működésbe helyezni.

Simándi Sándor polgármester kifejtette, hogy nem voltak elégedettek az eddigi kisjenői vízszolgáltatóval, ráadásul nagyon magas az ivóvíz arzéntartalma, ezért elsősorban a jobb minőség reményében adták át a szolgáltatást az aradi Vízműveknek.

Kimaradt?