Ebbe az erdélyi városba költöznének legszívesebben a romániai fiatalok

Kolozsvár a legvonzóbb város azoknak a romániai fiataloknak a körében, akik hajlandók más településre költözni egy munkahely kedvéért - derül ki a Karriervásár idén tavasszal készült felméréséből.

Az Agerpreshez eljuttatott közlemény rámutat, hogy a felmérés során megkérdezett fiatalok legnagyobb arányban (46 százalék) Kolozsvárt jelölték meg, mint azt a várost, ahova szívesen költöznének egy munkahely kedvéért. Kolozsvárt Bukarest követi 17 százalékkal, majd Nagyszeben (8), Brassó (7,5) és Temesvár (5,9) következik a rangsorban. A sereghajtó városok: Nagyvárad, Iaşi, Marosvásárhely, Gyulafehérvár, Konstanca és Arad.

A felmérés során arra is rákérdeztek, mi motiválná a fiatalt, hogy elhagyja eddigi lakóhelyét egy munkahely betöltése érdekében. A válaszadók 77 százaléka azt felelte, hogy az illető állásnak összhangban kell állnia az érdeklődési körével, 67 százalék az előrelépést is fontosnak tartja a karrierben, 55 százalék pedig azt felelte, a nagyobb fizetés késztetné arra, hogy más településre költözzön.

A túlórázásról a fiatalok 57 százaléka úgy vélekedett, hogy elvállalná, ha segíti személyes fejlődésében, 39 százalékuk pedig anyagi ellenszolgáltatás fejében dolgozna a kötelező munkaidőn túl is. Csak a megkérdezettek 4százaléka válaszolta azt, hogy azért túlórázna, mert „így szokás”.

A Karriervásár március 9-e és május 3-a között végezte el a felmérést Iaşi-ban, Nagyszebenben, Brassóban, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Gyulafehérváron, egy 1926 fős mintán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?