Lezárult a vállalkozói iskola Háromszéken

Nem kell mindig külföldre szaladni a jobb boldogulás reményében, meg kell próbálni itthon megvalósítani önmagunkat, ehhez pedig idén adottak a feltételek, hiszen rengeteg szervezet „önti a pénzt” a kezdő vállalkozásokba, hívta fel a fiatalok figyelmét Kelemen Szilárd.

A Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) elnöke ezt a sepsiszentgyörgyi Iparki Parkban a Vállalkozók Iskolája program záróeseményén mondta, amikor oklevéllel díjazták azt az öt fiatalt, aki részt vett az ifjúsági szervezet és a kereskedelmi kamara által szervezett kéthetes intenzív vállalkozói képzésen.

Kelemen Szilárd szerint a hiánypótló gyakorlati képzésre 13 fiatal iratkozott be, de időközben néhányan lemorzsolódtak, így öten fejezték be a kéthetes tanfolyamot, amely során tapasztalt vállalkozókról, intézményvezetőktől és szakemberektől tanulták meg a vállalkozás alapjait, és olyan gyakorlati tudást szereztek, amelyet nem tudnak tankönyvekből elsajátítani.

Az öt végzős ezen a héten egy záróvizsgán vesz részt, és a két legeredményesebb diákot kihelyezik sepsiszentgyörgyi nagyvállalatokhoz, ahol beülhetnek a cégvezető székébe, és a tulajdonképpeni cégvezető mellett irányíthatják a céget.

„A székely ember mindig önálló volt, nem másnak dolgozott, hanem saját gazdaságában tevékenykedett”, hívta fel a fiatalok figyelmét Bodosi Imre. A Hamor Soft informatikai cég vezetője azt tanácsolta, hogy ezt a szellemi hagyományt érdemes folytatni, sok kis céget kell alapítani, főleg vidéken, ahol kevés az álláslehetőség, így ezt a leleményes fiatalok maguknak teremthetik meg.

Itthon szeretnének boldogulni

A Vállalkozók Iskolájának résztvevői lapunk érdeklődésére mindannyian úgy nyilatkoztak, hogy itthon szeretnék önmagukat megvalósítani. A legfiatalabb résztvevő, Szabó Áron diákként jelentkezett a képzésre, mert elmondása szerint nem akar azokhoz csatlakozni, akik külföldre mennek egy jobb élet reményében. Ő itthon szeretne vállalkozást működtetni.

Csomos Szilárd is úgy nyilatkozott, hogy saját vállalkozás indítását tervezi, de azt megelőzően szeretett volna sok kérdést tisztázni. Pál Hunornak már van vállalkozása, de szeretné azt fejleszteni, és a képzés arra adott lehetőséget, hogy olyanoktól kapjon információkat, akik már kijárták előtte az utat.

Máthé Attila Zoltán könyveléssel foglalkozik, és azért jelentkezett a képzésre, hogy kapcsolatot alakítson ki és szakmai információkat szerezzen az intézményvezetőktől. Nyáguly Ferenc Csongornak volt vállalkozása, amit bezárt, mert nem igazodott el a hivatali bürokráciában, most viszont új ismeretek birtokában szeretné újraindítani cégét.

Kapcsolódók

Kimaradt?