Az energianövények termesztésére vonatkozó tervezet elfogadását sürgetik

Az energianövények termesztésére vonatkozó törvény elfogadását sürgette kedden a jogszabály két kidolgozója, Kelemen Atilla és Antal István képviselő a mezőgazdasági miniszternél.

Kettejük törvényjavaslatát parlament mindkét házának illetékes szakbizottságai elfogadták már, ám a végszavazást még nem tartották meg. Az RMDSZ parlamenti képviselői fenntartásaikról tárgyaltak a Daniel Constantinnal, mert az energianövények termesztése rendkívül nagy segítséget nyújtana a mezőgazdaságban dolgozók számára.

„Ez a törvénytervezet támogatást biztosítana azok számára, akik energianövényeket szeretnének termeszteni. Minden parlamenti ciklus elején az új miniszterek bekérik a szaktárcához tartozó törvénytervezeteket, amelyeket az elmúlt ciklusban már a szakbizottságok pozitívan véleményeztek, ez által lelassítják a törvénykezési folyamatot. Arra kértük a miniszter urat, hogy ne kérje be az energianövények termesztésére vonatkozó törvényjavaslatunkat, hiszen törvénytervezet utolsó cikkelye arról rendelkezik, hogy a törvény akkor lép hatályba, amikor Brüsszel is elfogadja" – tájékoztatott Antal István a benyújtott törvénykezdeményezésről.energiafuz betakaritas

A miniszter megígérte, hogy a héten szakértőivel átnézeti az anyagot. Antal szerint esély van arra, hogy március folyamán döntés szülessen a képviselőházban. Kelemen Attila Maros megyei parlamenti képviselő elmondta, a mezőgazdasági törvények alapos ellenőrzése és átvizsgálása érdekében arra kérték a szaktárca vezetőjét, hogy az előkészítendő törvényekről konzultáljanak az RMDSZ mezőgazdasági szakemberivel is.

A két politikus az MRDSZ által beterjesztett és a szenátus szakbizottsága által visszautasított, az új mezőgazdasági adókra vonatkozó módosító indítványokról is tárgyaltak, valamint arra kérték a szaktárca vezetőjét, nézesse át szakembereivel az adózás folyamatát, mert vannak olyan módosító indítványok, amelyek érthetővé és elfogadhatóvá teszik a rendszert.

Kimaradt?