Láthatóbbá és látogatottabbá tették Háromszéket a turizmus évében

A turizmus évében sikerült láthatóbbá tenni a háromszéki kínálatot és felpörgetni az idegenforgalmat – összegezték azon a keddi, sepsiszentgyörgyi konferencián, amelyen megvonták a 2017, a Turizmus Éve Háromszéken programsorozat mérlegét.

Mint kiderült, az elmúlt esztendőben az egy évvel korábbi periódushoz képest 10,5 százalékkal több, számszerint 107 437 turista látogatott Kovászna megyébe, ahol 528 009 vendégéjszakát töltöttek. Emellett az egész éves programsorozat keretében több mint 200 belföldi és külföldi újságíró és blogger fordult meg Háromszéken, a Visit Covasna applikációt 1 257-an töltötték le, és a megye turisztikai kínálatát népszerűsítő Facebook- és Instagram-oldalaknak 21 165 követője van.

A háromszéki önkormányzat elnöke, Tamás Sándor rámutatott, hogy Romániában precedens nélküli a Kovászna megyei kezdeményezés, amely a tavalyi esztendőt a turizmus évének nyilvánította, és ezáltal népszerűsítette idegenforgalmi desztinációként Háromszéket úgy itthon, mint külföldön. Az önkormányzat célja az volt, hogy összefogás alakuljon ki az idegenforgalommal foglalkozó vállalkozók, szakemberek és önkormányzatok között.

Tamás Sándor hozzátette: a megyei önkormányzatnak az a feladata, hogy megteremtse azokat az infrastrukturális feltételeket, amelyek szükségesek a turizmus fejlesztéséhez. A turisztikai cégeknek pedig fel kell készülniük a turisták számának növekedésére, ezek megfelelő minőségű fogadására, hiszen arra számítanak, hogy a háromszéki turizmusra és gazdaságra pozitív hatással lesz a Nagylak–Nagyszeben autópálya befejezése, valamint a brassói nemzetközi reptér kiépítése.

A Kovászna megyei tanács alelnöke, Grüman Róbert szerint az elmúlt tematikus év tanulsága, hogy a számunkra megszokott dolgokat szokatlan módon, vagy az új igényeknek megfelelően kell népszerűsíteni. Megítélése szerint az eseménysorozat igazi eredménye, hogy az országos és a nemzetközi média felfigyelt a megye turisztikai adottságaira, pozitív kontextusban jelent meg Kovászna megye és a székelyföldi vendégszeretet.

Az alelnök rávilágított, hogy a turizmus nemcsak a vállalkozókról szól, hiszen már 27 háromszéki magánszemély kínál szálláslehetőséget az AirBnB-n, de több népi mester alakított ki turisták fogadására alkalmas környezetet és programcsomagot.

A háromszéki Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Édler András rámutatott, Háromszék turizmusát a székelyföldi egységes turisztikai elképzelésben kell kiépíteni, hisz rengeteg olyan kapcsolódási pont van, amely túlmutat a megyék közigazgatási határain, így például a Vargyasi-szoros vagy a Szent Anna-tó. Hozzátette, a kereskedelmi kamara elkészítette a térségre vonatkozó egységes turisztikai adatbázist, amely elősegíti a turizmusban dolgozó szereplők együttműködését.

Ösztöndíj Háromszék turizmusával foglalkozó egyetemistáknak

Tamás Sándor és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Üzletigazgatási Tanszékének sepsiszentgyörgyi vezetője, dr. Fosztó Mónika a konferencián megerősítette azt a tavaly kötött partnerszerződést, amely révén a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület ösztöndíjalapot hozott létre. Tavaly három, egyenként 1 500 lejes ösztöndíjat hirdettek azon egyetemistáknak, akik szakdolgozatukat Háromszék turizmusával, annak fejlesztésével kapcsolatban írják. Az ösztöndíjprogram idén is folytatódik.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?