Tőzsde: történelmi csúcson a Down Jones index

Több mint száz éves története során egyszer sem látott szintre emelkedett kedden  az amerikai részvénypiac egyik meghatározó mércéje, a Dow Jones index. A mutató 1 százalékos emelkedéssel 14 270 ponton áll, miközben korábbi legmagasabb értéke 14 198 pont volt 2007 októberében.

Az emelkedést a mai kedvező európai makroadatok támogathatják, valamint az, hogy Kína elkötelezettségét fejezte ki a gazdasági növekedési elérésére. A kínai kormány ugyanis közölte, fenntartja az idei évre vonatkozó 7,5 százalékos növekedési előrejelzését, melyet többek között az állami költekezések 10 százalékos emelésével kívánnak elérni. Ez azért jó hír, mert a világgazdaság számára jelenleg Kína lehet az egyetlen igazán számottevő növekedést biztosító motor, és az utóbbi hónapokban az egyik legfontosabb kérdés a kínai gazdaság teljesítménye volt – írja az origo.hu.jones

Janet Yellen, az amerikai jegybankként funkcionáló Fed elnökségi tagja úgy nyilatkozott, hogy Fednek tovább kell folytatnia a havi 85 milliárd dollár értékű eszközvásárlási programját, ami változatlanul hatalmas mennyiségű szabad pénzzel láthatja el a piacokat. Az európai tőzsdéken uralkodó kellemes hangulat így Amerikára is átragadt, az ötszáz legnagyobb tőzsdei céget tömörítő amerikai S&P 500 index is öt és féléve nem látott magasságokba emelkedett, és csupán alig valamivel több mint 2 százalékkal mozog 1576 pontos történelmi csúcsa alatt.

Kimaradt?