Európai Bizottság: a gazdasági fejlődés ellenére nem csökken a szegénység Romániában

Noha Románia gazdasági fejlődési üteme meghaladja az Európa Unió átlagát, továbbra is megmarad Romániában a társadalmi egyenlőtlenség és a szegénység paradoxonja - mondta el szerdai sajtóértekezletén Angela Cristea, az Európai Bizottság bukaresti képviseletének vezetője.

"Románia gazdasági fejlődési üteme meghaladja az Európa Unió átlagát. Továbbra is megmarad a társadalmi egyenlőtlenség és a szegénység paradoxonja is, különösen a hátrányos helyzetű társadalmi kategóriák, elsősorban a vidékiek és a gyerekek körében. Minden második romániai gyereket a szegénység kockázata fenyegeti. A gazdasági bővülés leginkább a fogyasztásra épül, és kevésbé a beruházásokra" - nyilatkozta Cristea.

Ugyanakkor hozzátette: a munkanélküliségi ráta az utóbbi húsz esztendő legalacsonyabb szintjére csökkent, értéke alacsonyabb, mint az uniós átlag.

Az Európai Bizottság bukaresti képviselete szerdán Románia 2018-as országjelentésével kapcsolatban szervezett konferenciát.

Románia korlátozott haladást ért el a 2017-2018-ra megfogalmazott három ajánlást illetően - állapította meg a bizottság márciusban közzétett országjelentése, amely ugyanakkor leszögezi: semmilyen haladás nem történt azon ajánlások tekintetében, ami arra vonatkozik, hogy a minimálbért egy átlátható mechanizmus alapján szabják meg, tegyék egyenlővé a nyugdíjkorhatárt és nem vették figyelembe a pénzügyi keretre vonatkozó ajánlásokat sem.

Az Európai Bizottság szerint korlátozott előrelépés tapasztalható az adóbegyűjtés, az oktatás, az ambuláns kezelés, a közigazgatás és a közberuházások területén. Nem történt haladás, ami a minimálbéreket, a nyugdíjkorhatárt és a pénzügyi keretet illeti. Ezzel szemben némi előrelépés tapasztalható a közbeszerzés, a feketemunka és az egészségügyben adott hálapénz tekintetében. A jelentésről bővebben itt olvashat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?