Egyetlen román maradt a világ milliárdosai között

Már csak egyetlen romániai üzletember vagyona haladja meg az egymilliárd dollárt a Forbes hétfőn nyilvánosságra hozott 2012-es toplistája szerint. Ioan Niculaénak, az Interagro tulajdonosának vagyonát 1,1 milliárd dollárosra becsüli a neves magazin.ioanniculae

Ezzel az összeggel a román üzletember a toplista 1268. helyezettje. Tavaly még további két romániai milliárdos szerepelt a toplistán: Dinu Patriciu vagyonát 1,5 milliárd, Frank Timișét 1,1 milliárd dollárra becsülte a Forbes, ám mára mindketten kikerültek a milliárdosok klubjából.

A Forbes 2012-es milliárdos-toplistáján 1426 üzletember szerepel. A leggazdagabb - immáron negyedik alkalommal is - a mexikói Carlos Slim. A 73 éves üzletember vagyona egy év alatt 4 milliárd dollárral nőtt, így elérve a 73 milliárdot. Őt követi Bill Gates, aki Warren Buffettel egyetemben megalapította a The Giving Pledge elnevezésű mozgalmat, aminek tagjai vállalják, hogy vagyonuk felét közhasznú célokra fogják fordítani, ami a Forbes számait elnézve nem kevés összeg.carlosslim

Tavalyhoz képest 16 százalékkal többen szerepelnek a leggazdagabbak listáján. Átlagosan 3,8 milliárd dolláros vagyonnal rendelkeznek, ami 2012-höz képest 3 százalékos emelkedést jelent. Legtöbbjük az Amerikai Egyesült Államok polgára, majd őket követik az ázsiai és az európai üzletemberek.

Magyarországi milliárdos nem szerepel a listán, de Soros György nevét megtalálhatjuk, méghozzá az előkelő, harmincadik helyen, ahova 91 milliárd dolláros vagyona segítette.

Kimaradt?