Ismét kaptak egy nagyon jó hírt a hazai autótulajdonosok

A környezetvédelmi illeték visszaigénylésekor nem szükséges felmutatni a gépjármű törzskönyvét és a forgalmi engedélyt. Az erről szóló sürgősségi rendeletet csütörtökön fogadta el a kormány.

Nelu Barbu kormányszóvivő leszögezte, a kabinet azért módosított az illeték visszafizetésének eljárásán, mert az adóhatóság adatbázisában vagy más, számukra hozzáférhető rendszerben minden szükséges információ megtalálható, így helyben ellenőrizhetik ezeket.

A környezetvédelmi bélyegilletékként befizetett összegek visszatérítését továbbra is 2018. augusztus 31-éig kérvényezhetik az Országos Adóhatóság (ANAF) kirendeltségeinél mindazok, akik a rendelet életbe lépéséig nem kapták vissza pénzüket, nyilatkozta a kormányszóvivő. Hozzátette, a visszafizetés folyamatában vannak apróbb módosítások.

Az ANAF a napokban kezdte el azoknak az összegeknek a visszafizetését, amelyeket korábban a hazai autótulajdonosok környezetszennyezési illetékként, autóregisztrációs adóként, vagy egyéb hasonló néven létesített illetékként fizettek be az elmúlt tíz évben az államnak.

Az eredeti ütemterv szerint a kifizetéseknek már január elsejétől el kellett volna kezdődniük, de az ANAF csak most kapta meg az autósok kárpótlásához szükséges pénz egy részét a Környezetvédelmi Alaptól. Az adóhatóság előbb az illeték összegét utalja át az autótulajdonosnak, utóbb pedig a napi 0,02 százalékos késedelmi kamatot.

A pénz visszafizetését kérvényezni kell az ANAF-nál. Az ehhez szükséges formanyomtatványt itt lehet letölteni. Az összeg visszaigénylésének határideje 2018. augusztus 31. Azok az autótulajdonosok is visszakapják a pénzüket, akik eladták már azt a gépkocsit, amelynek kifizették a regisztrációs adóját.

A kormány által megszabott ütemterv szerint az illeték-visszafizetés 2019. március 31-én zárul.

Kapcsolódók

Kimaradt?